Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 tipp, ha van otthon egy doboz tej

Napi fél liter fehér itallal vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumot tartalmazó tejtermékkel gondoskodhatsz a szervezet számára rendkívül fontos ásványi anyag beviteléről, és a tejivással hozzájárulhatsz a napi folyadékszükséglet fedezéséhez is.

Mindig legyen tej a hűtődben, amelyet hidegen vagy melegen elkortyolhatsz, a reggeli kávédhoz önthetsz vagy sütéshez, főzéshez használhatsz.

8 felhasználási ötlet és jó tanács


1. Tölts tejkrémet a süteményekbe a megszokott vajkrém helyett vagy próbáld ki a görögök kedvenc tejkrémes édességét, a galaktoburekot, ami hidegen és melegen is mennyei!

2. Koronázd meg a kapucsínódat tökéletes tejhabbal ! Akkor sikerül a legjobban, ha legalább 1,5%-os hideg tejből készíted.

3. Fagyassz le tejet jégkockatartóban! Dobj a poharadba néhányat, önts rájuk meleg kávét – és már készen is van a hőségben üdítő jeges kávé!

 4. Bolognai szószhoz ne csak borral öntsd fel a megpirított darált húst, adj hozzá tejet is! Krémesebbé teszi a mártás állagát, de az ízén nem érződik.

5. Önts egy kevés tejet a karfiol főzővizébe, és a karfiolrózsák megőrzik szép fehér színüket!

6. Szép álmaid lesznek, ha lefekvés előtt megiszol egy pohár meleg mézes tejet. Ez a bevált házi szer nemcsak az elalvást könnyíti meg, hanem a méznek köszönhetően a száraz köhögést is csillapítja.

7. A tejet lassú tűzön, fedő alatt melegítsd fel, hogy ne bőrösödjön meg! Forraláskor nem fut ki, ha az edényt előzőleg kiöblíted hideg vízzel, majd a peremét vékonyan bevajazod.

8. Egyszerű tejes turmix helyett készíts divatos freak shake-et! Az Ausztráliából világhódító útra indult turmixkölteménybe bármit belepakolhatsz, ami finom, továbbá jól néz ki a tetején.

Epres freak shake:

4 személyre olvassz fel 10 dkg étbevonót, és mártsd bele négy 4,5 dl-es befőttesüveg vagy üvegkorsó száját. Nyomkodd 2 ek cukorgyöngybe, és hagyd megszáradni. Közben pucolj meg 50 dkg epret, és pár szem kivételével turmixold össze 7 dkg porcukorral. Verj fel keményre 4 dl tejszínt 2 tasak vaníliás cukorral, és töltsd csillagos csövű habzsákba. Minden üvegbe tegyél 2-2 gombóc eperfagyit, és merj rá 1-1 ek eperpürét. A maradék pürét turmixold 5 dl hideg tejjel a legmagasabb fokozaton kb. 30 másodpercig. Öntsd az üvegekbe, nyomd rá a tejszínhabot, majd díszítsd habcukorral és a félretett felszeletelt eperrel. Végül szórhatsz rá natúr pattogatott kukoricát és még egy kis cukorgyöngyöt. (Utána irány az edzőterem!)

22 alkalom tejfogyasztásra >>>  
Tévhitek a tejről >>>  

Ezek is érdekelhetnek

Friss