Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tegyünk az egészségért!

Árt vagy használ? Ha tisztában vagyunk azzal, milyen apróságokon múlhat a közérzetünk, a jövőben biztosan jobban odafigyelünk ezekre a tényezőkre!

Antibiotikumok
„Már nem is köhögök, minek vegyem be?”
Kockázat: magas.
Az antibiotikumot, még ha újra teljesen egészségesnek érezzük is magunkat, addig kell szednünk, amíg azt az orvos előírta! Azzal, ha idő előtt abbahagyjuk, azt kockáztatjuk, hogy a még „talpon maradt” baktériumok újra megbetegítenek minket, ám mivel ezek időközben immúnissá váltak az adott szerre, legközelebb már nem fog hatni a medicina. Ha a kúra után megmarad néhány szem antibiotikum, ne tegyük a házi gyógyszertárba, de ne is dobjuk a háztartási hulladék közé, hanem vigyük vissza a gyógyszertárba!

Magas sarkakon
„Sokkal szebb benne a lábam, és vékonyabbnak is tűnök.”
Kockázat: közepes.
A magas cipősarok miatt nagyobb terhelés éri a lábfej elülső részét, a lábizmok másként feszülnek meg, és a gerinc görbületeinek harmóniája is megbomlik. Annak, aki gyakran visel tűsarkút, egy idő után nemcsak a lábfej anatómiai elváltozásaival, hanem az ebből adódó gerincproblémákkal és hátfájással is számolnia kell! A visszér kialakulásában is szerepet játszhat a magas sarkú lábbelik viselése.

Mosatlan gyümölcs
„Már a piacról hazafelé menet megeszegettem a vitamindús finomságot.”
Kockázat: alacsony.
Ennek ellenére jobb, ha csak alapos mosást követően fogyasztjuk el a zöldségeket és a gyümölcsöket. Egyrészt, mert a termelők többsége növényvédő szereket használ, hogy tökéletes külsejű gyümölcsöt termelhessen, másrészt mert a bogarak gyakran a termés héjára rakják le a lárváikat.

Elfelejtett fogamzásgátló
„Kihagytam egy tablettát. Most mi lesz?!”
Kockázat: közepes.
A legfontosabb szempont az időpont. Amennyiben kombinált fogamzásgátlóról van szó, és még 12 órán belül vagyunk, elég, ha pótoljuk az elfelejtett tablettát. Nincs szükség kiegészítő fogamzásgátlásra, a többi gyógyszert pedig a szokott időben kell bevenni. Abban az esetben viszont, ha több mint 12 óra telt el, ne pótoljuk az elfelejtett tablettát, hanem folytassuk a szer szedését a szokott módon. A következő 7 napban azonban kiegészítő fogamzásgátlásra (pl. óvszer) is szüksége lesz, mert a medicina hatása csökkenhet.

Gyógyszerre alkohol
„Nem akartam egy pohár vízzel ücsörögni a bulin...”
Kockázat: elég magas.
A hatás természetesen az alkohol mennyiségétől is függ. Az alapszabály mindenesetre az, hogy aki gyógyszert szed, az csak alkoholmentes italt fogyaszthat. Ennek oka, hogy ahogy az alkoholt, úgy a gyógyszert is a máj bontja le. Az viszont az ital feldolgozásával van elfoglalva, így a gyógyszert már nem képes lebontani, így az továbbra is ott kering a szervezetben. Emiatt aztán felerősödik a hatása – ahogy a mellékhatásai is. A gyógyszerek egy másik csoportja pedig ugyanazokra a szervekre hat, mint az alkohol, így azok felerősítik egymás hatásait, mellékhatásait. Főleg az altatók és a nyugtatók tartoznak ide.

Betegen a szaunában
„A meleg jót tesz a kórokozók ellen, nem?”
Kockázat: közepes.
A szakértők szerint akut fertőzés, tehát megfázás vagy influenza esetén jobb kerülni a szaunát, különben túl nagy terhelés éri a legyengült szív- és érrendszert. A fenti betegségek megelőzéséhez ugyanakkor ideális a szauna!

Bent felejtett kontaktlencse
„Nem volt kéznél a másik...”
Kockázat: inkább magas.
Mindig a csomagoláson feltüntetett ideig viseljük a kontaktlencsét, mert csak így garantálható, hogy a szem megfelelő mennyiségű oxigénhez jusson. A hosszabb ideig történő viselés miatt fehérje-lipid lerakódás képződhet a lencsén, ami veszélyes gyulladást okozhat.

Túl kevés alvás
„A pihenésen spórolok pár órát, hogy mindent elintézhessek.”
Kockázat: inkább magas.
Az alvásigény személyfüggő, de a szakemberek szerint átlagban 6-8 óra pihenésre mindenkinek szüksége van naponta. Az, aki hosszú távon megvonja magától az éjszakai lazítást, az egészségével játszik! Hatására elsősorban koncentrációs zavarok jelentkezhetnek, ami munka közben meglehetősen zavaró, a közlekedésben pedig egyenesen életveszélyesek lehet. Ráadásul az immunrendszer is éjszaka regenerálódik, alvás hiányában tehát hajlamosabbak lehetünk a betegségekre. Mindezek mellett tartós fáradtság esetén a pajzsmirigy is összevissza kezd működni, illetve nő a depresszió kialakulásának kockázata.

Ezek is érdekelhetnek