Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tegyük el télre!

A gyümölcsök dupla öröme: nyáron frissen élvezzük, amit meg elteszünk, télen idézi fel a nyár ízeit, zamatait. Megéri a fáradságot!

Most még dőzsölünk: a piacon gyönyörű, érett gyümölcsöktől roskadoznak a pultok, ám néhány hét, hónap múlva csak az édes ízek emléke marad. Hacsak... el nem raktározod a nyár ízeit!

Citromos sárgabarackdzsem

Hozzávalók kb. 7 db 2,5 dl-es üveghez:
1 kg sárgabarack
1 kg befőzőcukor 1:1
1 (zöld) citrom

Elkészítés:
1. A sárgabarackot megtisztítjuk, kimagozzuk, kisebb darabokra vágjuk. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kicsavarjuk. A barackot, a citrom levét, héját egy lábosban a cukorral összekeverjük, és állni hagyjuk, amíg kevés levet ereszt. Ekkor kevergetve felforraljuk, a habját leszedjük. Egyet forralunk rajta, és tiszta üvegekbe szedjük. Lezárjuk, és kihűtjük.

 

Rumos eper-rebarbara dzsem

Hozzávalók kb. 7 db 2,5 dl-es üveghez:
60 dkg eper (tisztított súly)
40 dkg rebarbara (tisztított súly)
1 citrom leve és héja
1 kg befőző cukor 1:1
1/2 dl rum

Elkészítés:
1. Az epret és a rebarbarát megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk. Megcsepegtetjük a citrom levével, rászórjuk a citrom héját, a cukrot, és alaposan összekeverjük.
2. Kevergetve felforraljuk, kb. 4 percig rotyogtatjuk, majd tiszta üvegekbe töltjük. Minden üvegre 1-2 ek. rumot öntünk, lezárjuk, és hagyjuk kihűlni.

 

Ribizli-málna lekvár

Hozzávalók kb. 7 db 2,5 dl-es üveghez:
60 dkg piros ribizli
40 dkg málna
1 kg befőzőcukor 1:1
40 ml pálinka

Elkészítés:
1. A ribizlit megtisztítjuk, a szemeket villával lehúzzuk a szárról, a szemeket összetörjük. A málnát kiválogatjuk, ha lehet, nem mossuk meg.
2. A gyümölcsöket összekeverjük a cukorral, kevergetve felforraljuk, és 4 percig rotyogtatjuk. Hozzáadjuk a pálinkát, és azonnal üvegekbe töltjük. Lezárjuk, és kihűtjük. Apróra vágott citromfűvel ízesíthetjük, amikor a pálinkát hozzáadjuk.

 

Narancsos meggylekvár

Hozzávalók kb. 6 dkg 2,5 dl-es üveghez:
1 db narancs
10 dkg dióbél
1 kg meggy
2 dl meggylé
50 dkg befőzőcukor 2:1
2 szál levendula (2 tk. szárított levendulavirág)

Elkészítés:
1. A narancsot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kicsavarjuk. A meggyet megmossuk, kimagozzuk. A diót zsiradék nélkül kissé megpirítjuk, tányérra öntjük, kihűtjük.
2. Lemérünk 85 dkg meggyhúst, fazékba szórjuk, és botmixerrel nem túl finomra összetörjük. Hozzáadjuk a narancs levét, héját, a diót, a meggylevet, a cukrot, és összekeverjük. Beleszórjuk a levendula virágait, kevergetve felforraljuk, és 4 percig rotyogtatjuk. Tiszta üvegekbe töltjük, lezárjuk, 5 percre fejtetőre fordítjuk, majd visszafordítva kihűtjük.

 

Bogyós lekvár – nyersen

Hozzávalók kb. 2 db 3 dl-es üveghez:
50 dkg vegyes bogyós gyümölcs (eper, málna, ribizli)
25 dkg befőzőcukor 2:1
1 citrom leve és héja
1 cs. vaníliás cukor
1 csipet fahéj
1 csipet szegfűszeg

Elkészítés:
1. A gyümölcsöket megtisztítjuk, ha szükséges megmossuk. Összekeverjük a cukorral, a citrom levével és héjával, a vaníliás cukorra, a fahéjjal és a szegfűszeggel.
2. Botmixerrel kb. 15 percig turmixoljuk, amíg a cukor teljesen elolvad. Tiszta üvegekbe töltjük, lezárjuk. Ez a lekvár a hűtőben tárolva 3-4 hétig áll el.

 

Még több lekvár a Mindmegettén! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss