Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tegyél szivacsot a hűtőbe – meglepő hatással lesz a pénztárcádra!

default user icon
MME
A hűtőszekrényben lévő nedvesség kis mértékben teljesen normális jelenség, a hőmérséklet-különbségből adódik. Gond akkor van, ha túl sok víz gyűlik fel – ez az ételeknek sem jó, és a villanyszámla is megugorhat. Mutatjuk, hogyan előzheted meg a bajt!

Hűtő nélkül ma már el sem tudjuk képzelni a mindennapjainkat, így vigyázni kell rá, óvni, hogy minél tovább szolgálhassa a kényelmünket.

Nedvesség a hűtőben

A hűtőszekrényben a páralecsapódás gyakori és normális jelenség, ami miatt nem kell aggódni. Ezt a belső hőmérséklet-különbség és a hűtőben lévő termékek lassú lehűlése okozza. Probléma akkor van, ha ez a víz nagy mennyiségű, összegyűlik a hűtő alján és megfagy. Ez általában akkor következik be, ha eltömődött a lefolyó, szivárog valahol a rendszer, vagy elromlott a hőmérséklet-szabályozó. Utóbbi esetben persze szerelőt kell hívni, de a nedvességet egy teljesen hétköznapi eszköz segítségével is eltávolíthatod a hűtőszekrényből – mutatjuk is, mi az!

Egyszerű, gazdaságos, hatékony

Mindössze egy közönséges mosogatószivacsra van szükséged, hogy megszabadulj a hűtőszekrényedben lévő nedvességtől! Egyszerűen fogj egy szivacsot, tegyél rá egy evőkanál szódabikarbónát, majd tedd a hűtőszekrény egy magasabb polcára vagy a zöldségtartó rekeszebe – a szivacs pedig magába szívja a nedvességet. Ez utóbbi azért jó, mert a zöldségek lassabban romlanak meg, A víz beszívódik a szivacsba, amitől a zöldségek lassabban romlanak meg. A szódabikarbóna használata sem véletlen, mivel elnyeli a hűtőszekrényben lévő kellemetlen szagokat.

További tippek, hogy kevesebb áramot fogyasszon a hűtő

  • Ne tedd a hűtőszekrényt fűtőtest, sütő vagy ablak mellé, hiszen így a kompresszor folyamatosan járni fog, mivel a ventiláció nem lesz megfelelő.
  • A hűtők általában 3-5 fokon, a fagyasztó pedig -18 fokon működik optimálisan. Minden egyes hidegebbre állítással nagyjából 6 százalékkal több energiát használ az eszköz.
  • Csak szoba-hőmérsékletű ételt tegyél a hűtőbe, hiszen még a langyos ételek is felmelegítik a hűtő belsejét. Hogy visszaálljon az ideális hőmérséklet, a gép extra munkát végez – extra energiafogyasztással.
  • Mindig csukd be a hűtőajtót, hiszen ha nem záródik rendesen, az nagyon megnyomhatja az áramszámlát. Az sem jó, ha hosszú percekig álldogálsz a hűtő előtt: a szoba-hőmérsékletű levegő ugyanis bejut a hűtőbe, a visszahűtéshez pedig többletenergia kell.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss