Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Teflonedények: ha ezt látod, tapasztalod, azonnal dobd a kukába!

default user icon
MME
A tapadásmentes bevonattal ellátott teflonserpenyők a háziasszonyok kedvencei. Bár egy jó minőségű teflonedény ára elég borsos, mégsem az örökkévalóságnak készülnek. Mutatjuk, hogy mikor jó döntés megszabadulni tőlük.

A teflont 1938-ban véletlenül fedezték fel, és mondhatjuk úgy, hogy ez az anyag forradalmasította a sütést-főzést. Egy jól felszerelt konyhában alapdarab a teflonserpenyő, akár több méretben is. Van valami azonban, amiről hajlamosak vagyunk elfeledkezni: a teflon, vagyis a politetrafluor-etilén olyan műanyag, amely komolyan veszélyezteti a környezetünket és az egészségünket is. A mikro műanyagrészecskék ugyanis a sejtekbe is bejutnak, és bár nagy részük távozik a szervezetünkből, a maradók súlyos betegségeket okozhatnak.

A gyártók már dolgoznak azon, hogy ellenállóbb bevonatokat készítsenek, de amíg ezekkel az üzletekben találkozunk, sok idő eltelhet. És hogy mit tehetünk addig? Száműzzük a sérült teflonokat a konyhából! Nézzük, mikor kell lépnünk.

Leragad benne az étel

Ha az étel beleragad a serpenyőbe, itt az idő, mennie kell az edénynek. Ez ugyanis azt jelenti, hogy már kezd leválni a bevonat – akár a sok használat, akár a nem megfelelő használat miatt. Az elkerülhetetlen, hogy sok év használat után ne repedezzen meg a felület, és ha éles, hegyes eszközzel nyúlunk bele, az is megsértheti a felületet úgy, hogy lepattan a bevonat.

Égett szagot áraszt

Az elhasználódott serpenyő egyik jele, hogy főzés közben erős égett szagot érzünk, pedig az ételnek nincs baja. Ilyenkor valószínűleg a teflon ég – jobb, ha mielőbb lecseréljük az edényt.

Eltérően melegszik

Ha azt tapasztaljuk, hogy a serpenyő nem egyenletesen melegszik, bizonyos helyeken túl forró, az azt jelenti, hogy a bevonat megsérült. Egy ilyen jellegű problémát sajnos csak egy új serpenyő beszerzésével tudunk orvosolni.

Erre ügyeljünk, ha teflon bevonatú edényt használunk:

  • Gáztűzhely használata mellett gyakran előfordul, hogy a serpenyők oldala vagy füle megég. Ez azért történik, mert a láng túlér az edény széleinél, így megkapja ezeket részeket. Ez nem túl esztétikus, de ettől még használható marad.
  • A teflon egy sérülékeny bevonat, késsel vagy villával tilos hozzáérni, ugyanis ezekkel azonnal megkarcoljuk. A legjobb, ha a hagyományos fakanalat vagy műanyag eszközöket használunk, ha ilyenben főzünk.
  • Az edényt főzés után azonnal áztassuk be, hogy ne ragadjon bele minden. A vízbe nyugodtan tegyünk egy kis mosogatószert is. Húsz perc alatt a víz feláztatja a benne lévő maradékot, amit így könnyedén el tudunk mosogatni.
  • Ha befér a mosogatógépbe a teflonedény, akkor nyugodtan betehetjük, nem lesz tőle semmi baja. Előtte viszont érdemes szintén beáztatni, hogy ne kerüljön a szűrőbe sok szennyeződés.

/Forrás: ripost.hu/

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

 

 


Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss