Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tea-kvíz

Avagy KIMITTUD a teáról. Kipróbálod magad?
1. A teában is van koffein.

IGAZ
Amikor teáról beszélünk, gyakrabban említjük a teint. Csakhogy a tein és a koffein ugyanaz a molekula, amely izgatóan, élénkítően hat a szervezetre. Ha ugyanannyi kávét és teát vizsgálunk, a teában fele annyi tein/koffein van, mint a kávéban.

2. A tea segít a karcsúság megőrzésében.

IGAZ és HAMIS
Egy csésze tea nulla kalóriát tartalmaz. Ez bizony jótékonyan hat a szervezetre… Ám vigyázat, mi kerül még a teáscsészénkbe (cukor, méz, tejszín), vagy kísérőnek a pocakunkba (sütemény, keksz)!

3. A tea egészséges.

IGAZ
A tea antioxidánsokat tartalmaz, amelyek ellenállóbbá teszik a szervezetet, erősítik az immunrendszert, gátolják az öregedést és csökkentik az érrendszeri megbetegedések veszélyét.

4. A teafűre zubogó, forró vizet kell önteni

HAMIS
A víz hőmérséklete a teafajtáktól függően változik. A túl forró víz „megégeti” a zöldtea leveleit, és elveszik aromája. Feketeteánál használhatunk egészen forró vizet, míg a zöldteák egy-egy fajtájánál 60 fok ajánlott. Érdemes elolvasni a dobozon javasolt elkészítési módot.

5. Vág az eszünk, ha teát iszunk.

IGAZ
A tea segíti a koncentrációt a benne lévő teinnek köszönhetően.

6. Izgatóbb hatású a tea, ha tovább áztatjuk.

HAMIS
A teában lévő élénkítő-, illetve izgatóanyag, a tein a forrázás utáni első percben teljesen kioldódik. Ezek után oldódik ki a tanin, amely tompítja a tein hatását és kiemeli az aromákat. Az erősségnek a színhez semmi köze.

7. A kimért tea aromásabb, mint a filteres tea.

IGAZ
Nincs mit tagadni: a kimért és lezárt dobozban tartott tea jobban megőrzi az aromáját, mint a filteres, amit ráadásul gyakran papírdobozban árulnak. A filteres tea mégis népszerűbb, valószínűleg praktikusságának köszönhetően. Bár a minőségi filteres teáknál már figyelnek a csomagolásra, tehát az aromák megőrzésére.

8. A teáskannát sosem szabad elmosni.

IGAZ
Egy igazi teáskanna patinás. A szakértők sosem mossák ki a kannát és legalább kettőt birtokolnak: az egyikben zöld-, a másikban feketeteát készítenek. Mosogatószerrel nem tanácsos mosni, de az öblítés azért nem árt a teáskannának.

9. A teakészítés tudomány.

IGAZ és HAMIS
Tudomány, ha éppen szóról szóra szeretnénk betartani a kínai vagy japán teakészítési szertartást. De nem ördöngösség, ha egyszerűen betartjuk az elkészítési útmutatót a teásdobozon.

10. A feketetea nem ajánlott terhes nőknek.

IGAZ és HAMIS
Nyugodtan ihat feketeteát a várandós kismama, kivéve étkezés előtt és után két óráig. Ez azért fontos, mert a tea gátolja a vas felszívódását a szervezetbe, amire a kismamának kiemelten szüksége van.


 

Ezek is érdekelhetnek