Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Te sem mosogatsz el rögtön főzés után? 3 konyhai szokás, amin AZONNAL változtatnod kell

default user icon
MME
Ha patyolattiszta és rendezett konyhát szeretnénk, akkor folyamatosan oda kell figyelni arra, hogy ne uralkodjon el a káosz egy-egy nagyobb főzés során. Most mutatunk három olyan rossz szokást, amit ha elhagyunk, sokkal egyszerűbb lesz rendet és tisztaságot tartani!

1. Nem takarítunk főzés közben

Ha sütünk-főzünk, az a legtöbb esetben egyet jelent azzal, hogy hatalmas kupi lesz a konyhánkban - kivéve, ha már főzés közben elkezdjük a takarítást. Persze, lehet, hogy nem ez a legfontosabb szempont, miközben a tökéletes vasárnapi ebédet próbáljuk összerakni, de megéri erre odafigyelni.

Ha például kiömlik a liszt, lecsöppen a tej, vagy a pultra szóródik a reszelt sajt, a legjobb, ha rögtön letakarítjuk, hiszen később egyrészt tovább tart a rászáradt foltokat eltüntetni, másrészt pedig nehezebben vesszük rá magunkat az egész konyha kitakarítására, mint pár csepp folyadék feltörlésére. Ugyanez igaz a mosogatásra is: ha már főzés közben vagy közvetlenül utána elmosogatunk, nem lesznek rászáradt ételmaradékok az edényeken, sem pedig tornyosuló fazekak a mosogatóban.

2. Minden tárgyat bezsúfolunk a „kacatos” fiókba

A legtöbb konyhában létezik egy úgynevezett kacatos fiók vagy szekrény, ahol az olyan eszközöket tároljuk, amiknek egyszerűen nem találunk jobb helyet. Ezzel önmagában még nincs baj, viszont arra érdemes odafigyelni, hogy - akárcsak a többi szekrényben vagy fiókban - itt is tartsunk folyamatosan rendet és ne csak beledobáljuk a cuccokat.

A befőttes gumikat például gyűjtsük egy külön zacskóban, az apróbb tárgyakat pedig rendszerezzük felcímkézett dobozokba - így könnyen elkerülhető a káosz, és nem kell órákig keresgélni azt, amire éppen szükségünk van.

3. Nem cseréljük le elég gyakran a mosogatószivacsot

Sajnos nem elég forró vízzel átmosni a szivacsot mosogatás után, hogy fertőtlenítsük. A Science Reports tanulmányából kiderült, hogy az egyetlen módja annak, hogy eltávolítsuk a szivacsról a bacikat az, ha kidobjuk a kukába. A kutatók ugyanis összehasonlították a forró vízzel tisztított és az egyáltalán nem tisztított szivacsokat, és mindegyiken ugyanannyi baktériumot találtak.

A mosogatószivacsot így érdemes legalább hetente egyszer lecserélni, hosszabb idő után ugyanis több baktérium lehet rajta, mint egy átlagos wc kagylóban.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss