Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tavaszváró tojáskrém: így frissítsd fel a krémes klasszikust!

Március az első tavaszi hónap, és ilyenkorra a napsütés mellé már nagyon időszerűek a tavaszi receptek is a konyhában.

Persze kérdés, mi számít igazán tavaszinak, mikor a zsenge zöldségekre is várni kell még egy keveset. Az biztos, hogy a tojásételek valahogy mindig tavaszi hangulatot hoznak a konyhába.

Vidd a konyhába a tavaszt!

Sokféle uzsonnakrém, mártogató készül a konyhában, főként hétvégére, mikor a ráérős reggelik luxusa is be-beköszönt. Valamiért az utóbbi időben feledésbe merültek a tojásos fogások, pedig semmi különösebb indok nem mutatkozott rá. Szegény tojás annyiszor keveredett már rossz hírbe, aztán lett ünnepelt alapanyag dietetikusok, szakorvosok tanácsai alapján, hogy ember legyen a talpán, aki el tud igazodni közöttük.

Ezért fogyassz tojást!

Egy dolog biztos: a megbízható helyről származó friss tojás, ha nem mértéktelenül fogyasztjuk, nagyszerű alapanyag, és jótékony hatást gyakorol az egészségre. Többek között tele van fehérjével, tartalmaz A-, többféle B-, továbbá D-, E- és K-vitamint, valamint olyan, a szervezet számára fontos ásványi anyagokat, mint pl. a kálium, a magnézium, a kalcium, a vas, a mangán, a cink, a foszfor és a szelén. Sokféleképp elkészíthető, a háztartások döntő többségében garantáltan mindig akad egy-két tucat belőle.

Menzás utóérzet...

Ha visszagondolok, az iskolai évek alatt a menzai uzsonnakrémek közül is a tojáskrémet kedveltem leginkább, pedig az csak vajat vagy margarint, sót meg főtt tojást tartalmazott. Azóta nem csupán sok év telt el, de sokféle ízesítéssel is készítem. Ezúttal egy tisztes porciónyi gorgonzola adta meg a karakterét – igazság szerint a jóféle gorgonzolát addig tartogattam a frizsiderben, míg vészesen közeledni kezdett a lejárat dátuma, így hát kapóra jött ez a markáns, de nagyon ízletes sajt. Vajat egyáltalán nem használtam a krémhez, egy kevés zsírszegény tejföllel kevertem ki a főtt tojás mellett a hozzávalókat.

Reszeld finomra!

Nem tudom, ki hogy van vele, de számomra az igazi tojáskrém egyik legfőbb komponense a finomra reszelt fehérje. Szeretem az állagát, és bár egyáltalán nincs kőbe vésve, hogy így kellene felhasználni, sosem tudom elképzelni, hogy másként adjam a többi, egyébként krémesre kevert hozzávalóhoz. Mintha ezek a huncut és igen apró fehérjeforgácsok rejtenék az egész uzsonnakrém könnyedségének zálogát. Mélyen szubjektív vélemény, elismerem, de jóleső érzés így készíteni és tálalni.

A tojás főzésére, hűtésére és tisztítására fordított időt nem számítva gyakorlatilag 5 perc alatt összeállítható az egész. Igaz, hogy jót tesz neki, ha áll egy keveset a frizsiderben – így tökéletesen összeérnek az ízek, de ha nincs idő és türelem a várakozására, azonnal a reggeliző-uzsonnázó asztalra tálalható.

Gorgonzolás tojáskrém

Hozzávalók:
3 db közepes méretű főtt tojás
5-6 dkg gorgonzola (márványsajttal vagy bármilyen kéksajttal helyettesíthető)
1 teáskanál mustár (én dijonit használtam)
2 evőkanál zsírszegény tejföl
ízlés szerinti mennyiségben: só, frissen őrölt bors, rozmaring
1 kis csokor petrezselyemzöld (vagy 2 teáskanál szárított)

Elkészítés:
1. A tojásokat alaposan megmossuk, sós hideg vízben közepesen keményre főzzük 7-8 perc alatt.
2. Amíg a tojások főttek, a gorgonzolát kisebb kockákra vágjuk, egy keverőpohárba tesszük. Hozzákanalaztuk a mustárt, a tejfölt, a kevés sót, sok borsot és a kétféle zöldfűszert.
3. A főtt tojásokat lehűtjük, megtisztítjuk, félbevágjuk. A sárgájukat a gorgonzolás keverőpohárba adagoljuk, a fehérjét pedig apró lyukú reszelőn lereszeljük.
4. A tojások sárgáit a többi pohárba pakolt összetevővel homogén krémmé keverjük botmixer segítségével, majd beleforgatjuk a finomra reszelt fehérjét. A fűszerezésen ekkor érdemes igazítani.
5. Friss péksüteménnyel, jóféle kenyérrel, pirítóssal egyaránt pompás reggeli vagy tízórai. Ha akad kéznél metélőhagyma, alias snidling, zsenge hónapos retek, újhagyma, még teljesebb a tavaszköszöntő reggeli hangulat.

Ezek is érdekelhetnek

Friss