Tavaszi zöldséges grízgombóc leves

MME MME
45 perc
egyszerű
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • tojás
  • szódabikarbóna
  • búzadara
  • petrezselyemzöld
  • vöröshagyma
  • olaj
  • sárgarépa
  • zöldborsó
  • zöldbab
  • zöldségalaplé
  • babérlevél
  • bors
  • petrezselyem

Elkészítés

  1. Először előkészítjük a grízgombócokat, amihez a tojásokat felütjük egy tálba, majd villával lazán felhabosítjuk. Hozzáadjuk a szódabikarbónát, a sót, majd belekeverjük a búzadarát és az aprított petrezselymet. Alaposan összedolgozzuk, majd fóliával lefedjük és a hűtőben minimum 1 órát pihentetjük.
  2. A vöröshagymát felkockázzuk, majd megdinszteljük egy kevés olajon, hozzáadjuk a felkarikázott répát, a zöldborsót és zöldbabot, és felöntjük az alaplével. Hozzáadjuk a babérlevelet, és közepes lángon tovább főzzük. Ha felforrt, visszavesszük a lángot alacsony hőfokra, ekkor megsózzuk, megborsozzuk, és hozzáadjuk a felaprított friss petrezselyemzöldet. Addig főzzük, amíg minden zöldség kellemesen harapható.
  3. 1 óra elteltével egy kisebb lábasba felteszünk sós vizet főni, amint gyöngyözik, beleszaggatjuk a grízgombócokat két kanál segítségével.
  4. Ha feljön a gombóc a víz tetejére, még további 2 percig főzzük (érdemes egyet késsel félbe vágni, és ellenőrizni, hogy megfelelően átfőtt-e). Szűrőkanállal kiszedjük a megduzzadt, megfőtt gombócokat, és a kész leves betétjeként kínáljuk. 

Még több zöldségleves >>> 

Krémlevesek >>> 

Tavaszi receptek >>> 

Megjegyzés

Recept és styling: Filep Kata
Fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss