Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tavaszi zöldségalaplé

60 perc
egyszerű
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az alaplé elkészítéséhez elsőként a gyökérzöldségeket alapos mosást és hámozást követően nagyobb darabokra vágjuk.
  2. A pórét és az újhagymát kb. 3-4 cm hosszúságúra szeleteljük, a salotta hagymákat és a fokhagyma gerezdeket egészben hagyjuk.
  3. A só kivételével minden hozzávalót belerakosgatunk egy méretes leveses fazékba. Annyi vízzel öntjük fel, hogy kb. 2 ujjnyival ellepje a zöldségeket.
  4. Lassú tűzön kb. 45-50 perc alatt puhára főzzük az alaplevet. Csak a legvégén sózzuk meg. Ahhoz, hogy a zöldségek aromája belefőjön a levesbe, minimálisan 35-40 perc szükséges.

A zöldséges alaplevet bármilyen más recepthez felhasználhatjuk.

Megjegyzés

Minél lassabban főzi az ember, annál intenzívebbek lesznek az ízek (a zöldségek összetétele a szezonnak megfelelően változhat). Aki erős koncentrátumot szeretne: a zöldségeket kevés olívaolajon megfuttathatja, mielőtt főzni kezdi, és erősen redukálhatja a folyadék mennyiségét. A levest minden esetben érdemes leszűrni (aki nagyon precíz, vékony mullkendőt is használatba vehet).

A kész leves fogyasztható frissen, felhasználható szószokhoz, krémlevesekhez, rizottóhoz, tészta- és zöldségételekhez.

További fotók, receptek és érdekességek Habliliom blogjában! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss