Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tavaszi spárgasaláta gazdagon

Április vége a spárgaszezon kezdete! A kicsit több mint 1 hónapos spárgaszezonban nem telhet hét a csodás fehér vagy zöldspárgából készülő fogások nélkül.

A sokféle zöldség közül a spárga az a szezonális ínyencség, amit egyszerűen nem lehet megunni. Készítem klasszikus hollandi mártással, főzök belőle levest, sütök lepényt vagy rétest. Van, hogy egyszerűen csak megsütöm, grillezem, és sajtmártásba mártogatjuk – mindenféle formában imádjuk. Gyakran landol a salátástálban is, mint ezúttal.

Spárgából - mindegy, hogy fehér vagy zöld – rengetegféle saláta is tálalható. A spárga dicséretét akár oldalakon át lehetne zengeni! Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rendkívül jótékony hatást gyakorol a szervezetre, és a gondos hámozással töltött időt nem számítva gyorsan varázsolható belőle ínycsiklandó fogás. Amit nem lehet eléggé hangsúlyozni: spárgából mindig csakis nagyon frisset érdemes választani, és nem szabad takarékoskodni a hámozással. Jóllehet a zöldspárgát nem szükséges végig meghámozni (van, aki egyáltalán nem hámozza), a fehéret azonban a csúcsától a végéig gondosan meg kell hámozni, egyébként keserű lesz. A fás szárvégeket pedig - bármelyik spárgáról legyen is szó - minden esetben el kell távolítani! Ha ezzel megbirkózik az ember – könnyedén bele lehet jönni –, már csak fantázia kérdése, hogy milyen spárgalakomát rittyent az ember. A lényeg, hogy amíg tart a szezon, lehetőség szerint érdemes minél többet fogyasztani belőle!

Ezúttal olyan tartalmas és gazdag salátát készítettem, amelyet langyosan a legjobb fogyasztani Nem is kell hozzá más, mint friss péksütemény, esetleg pirítós, máris kész a könnyű ebéd vagy vacsora.

Langyos spárgasaláta – gazdagon

Hozzávalók:
1 csomag friss zöldspárga (50 dkg)
1 db kisebb sárgarépa (kb. 12 dkg)
1 db kis cukkini (15 dkg)
20 dkg fehér csiperke
ízlés szerint: olívaolaj, cukor, só, bors, kevés citromlé a spárga főzéséhez
Az öntethez:
a spárga főzővízéből egy kevés
1 evőkanál vörösborecet
2 evőkanál tökmagolaj
½ mokkáskanál tengeri só
A díszítéshez:
szűk maréknyi kaprigyümölcs

Elkészítés: A spárgát meghámozom, nagyjából 3 cm hosszúra darabolom. A sárgarépát tisztítást követően finomra reszelem. A gombát gorombára vágom, a cukkinit felkockázom.
A spárgát cukorral és sóval, kevés citromlével, frissen őrölt borssal ízesített vízben 4-5 perc alatt roppanósra főzöm, leszűröm. A sárgarépát méretes szűrőbe helyezem, és a spárga még forró főzővízével leöntöm – így megőrzi roppanós állagát, de különlegesen ízletes lesz. 
Egy serpenyőben kevés olajon megpirítom a gombát és a cukkinit – sóval, borssal fűszerezem. Csak annyira pirítom meg, hogy roppanós maradjon mindkettő.
A spárgafejek egy részét félreteszem, a többit a gombával és a cukkinivel összeforgatom. Salátástálra rendezem őket. A sárgarépából kis halmokat rakosgatok a tetejükre, a félretett spárgafejekkel koronázom.
A langyos zöldségléből 1 evőkanálnyit elkeverek az ecettel és a tökmagolajjal, sózom. A salátát a langyos öntettel meglocsolom, a kaprigyümölcsöt rászórom a tetejére. Azonnal kínálom.

Egyszerű, friss, nagyon tavaszi saláta. A roppanós zöldségek lágy ízeit a kapribogyó sós-pikáns zamatai teszik tökéletessé.

Előételként is nagyszerű, diétázóknak, sportolóknak is ideális, friss fogás, ami percek alatt elkészül. Zöldspárga helyett természetesen fehérrel is nagyon finom, a fehér spárga főzési ideje rendszerint valamivel hosszabb, de így is gyorsan elkészül.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss