Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tavaszi sós muffin színes salátával

Néhány évtizede még teljesen ismeretlen volt idehaza a villámgyorsan összeállítható, Amerikában szinte nemzeti ételnek számító muffin. Édes és sós változatai mára világszerte elterjedtek.

A húsvéti lakomák után a könnyű falatok valósággal felfrissítik a szervezetet, jól megválasztott, szezonális zöldségekből remek sós muffin készült a konyhában, amihez tartalmas, vitamindús saláta is csatlakozott.

Talán kevésbé ismert, hogy alapvetően kétféle muffin létezik. Az úgynevezett angol muffin kb. 8 cm átmérőjű, élesztővel, könnyű kenyértésztából összeállított változat, hagyományos tepsiben sütik. Gyakran félbevágva, két oldalát kissé megpirítva, különféle töltelékkel megrakva szendvicsként kínálják szülőhazájában, de mára egyre inkább tengerentúli változata terjed világszerte.

Az amerikai változat muffinsütőben szódabikarbóna vagy sütőpor hozzáadásával készül. A népszerű sütemény első receptje egy 1839-ben megjelent amerikai szakácskönyvben található. Ez a hagyományosan kékáfonyával vagy csokoládédarabokkal gazdagított édes sütemény különféle méretben és természetesen ma már sokféle ízkombinációban, színes cukormázzal, krémsajtbevonattal, csokoládékrémmel és megszámlálhatatlan változatban készül cukrászdákban, pékségekben és persze a világ majd’ minden táján.

Nem kérdés, hogy mennyire kedveltek a sós muffinvariációk is, amelyek akár köretként, akár tízóraira, uzsonnára vagy könnyű vacsora kísérőiként is tökéletesek.

Az üde, zöld, tavaszi leveles zöldségek szinte hívogattak a piacon, hogy frissességük megőrzésével egy nagyon szezonális finomságban teljesedjenek ki. Innen jött a sós, tavaszi muffin ötlete, amelyhez kéksajtos dresszinggel gazdagított saláta is társult.

Tavaszi muffin spenóttal és medvehagymával

Hozzávalók (12 nagyméretű vagy cca. 20 közepes muffinhoz):
Zöld hozzávalók:
20 dkg friss spenótlevél
8-10 medvehagymalevél
2 csokor petrezselyemzöld

Száraz hozzávalók:
15 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
3 teáskanál sütőpor
½ teáskanál tengeri só
½ teáskanál porcukor
frissen őrölt bors – ízlés szerint

Egyéb hozzávalók:
25 dkg natúr krémsajt
5 dkg reszelt kemény sajt (pl. Grana Padano, permezán)
5 dkg puha vaj
2 dl hideg tej
2 db közepes méretű tojás

Elkészítés: A muffintepsit papírkakpszlikkal béleltem, a sütőt 175 fokra előmelegítettem.

A spenótleveleket száraitól gyorsan megszabadítottam, alaposan megmostam, nagyjából 1 cm-esre daraboltam. A medvehagymát mosás után hasonló méretűre, a petrezselyemzöldet finomra vágtam. A spenót- és medvehagymaleveleket szűrőbe halmoztam, ½ l forrásban lévő vízzel leforráztam, alaposan kinyomkodtam. A petrezselymet hozzáadtam.

A liszteket kisebb méretű tálba mértem, sóval, borssal fűszereztem, hozzákevertem a sütőport.
Egy nagy keverőtálba ütöttem a tojásokat, elektromos habverővel folyamatos keverés mellett hozzáadtam először a puha vajat, majd a krémsajtot és a keménysajtot, végül a tejet. Beleszórtam a lecsepegtetett zöldeket, hablapáttal összeforgattam, majd szintén hablapát segítségével hozzáadtam az előkészített száraz összetevőket. Nem kell sokáig keverni, elegendő, ha épp csak összeáll a tészta. 

Evőkanál segítségével kiporcióztam a tésztát, az előmelegített sütőben kb. 14-16 perc alatt világosra sütöttem. Rácson hűlni hagytam, langyosan tálaltam.

Amíg a muffinok sültek, összeállítottam a gyors, vitaminos tavaszi salátát.

Kéksajtos tavaszi saláta

Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg zöld leveles saláta (a készen kapható, aprított levélkeverék is tökéletes)
2 db paradicsom
1 kis csokor hónapos retek
1 db kisebb cukkini (kb. 20-25 dkg)
1 db kisebb sárgarépa

Az öntethez:
10 dkg kéksajt (pl. Dor Blue, márványsajt vagy bármilyen kékpenésszel érlelt sajt)
175 gr natúr joghurt
1 csapott evőkanál sovány tejföl
½ csokor friss petrezselyemzöld finomra vágva
½ lime vagy kisméretű citrom leve
ízlés szerint kevés só, frissen őrölt bors  
 
Elkészítés: A salátához a leveleket alaposan megmostam (kész keveréknél erre nincs szükség), falatnyi darabokra tépkedtem. A paradicsomokat hámozást követően kis cikkekre vágtam, a sárgarépát tisztítás után nagylyukú reszelőn lereszeltem. A hónapos retket vékonyan felkarikáztam, a cukkinit zöldséghámozó segítségével vékony szalagokra vágtam.
Mindent egy nagy salátástálba halmoztam, óvatosan átforgattam.

Az öntethez a sajtot lereszeltem, 2 teáskanálnyit félretettem a díszítéshez, a többit tálba szórtam, Hozzáadtam a többi összetevőt, alaposan elkevertem. Tálalás előtt a salátára öntöttem, reszelt sajttal díszítettem.

Nagyon könnyű, nagyon tavaszi, nagyon ízletes – a két fogás külön-külön vagy együtt diétázók és ínyencek étrendjébe egyaránt beiktatható.

A nagyon puha, nagyon üde muffinok a salátával nem csupán könnyű ebéd- vagy vacsorafogásként nagyszerűek, de társasági összejöveteleken a büféasztalon is nagy sikerre számíthatnak!

Ezek is érdekelhetnek