Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sajttekercs, sajtroló vagy sajtrolád: így készítsd el 3 könnyű lépésben!

Színeket és friss ízeket kíván az ember leginkább az asztalra márciusban. Nincs az a tavaszi étrend, amiben ne jönnének jól a szemnek-szájnak egyaránt kívánatos frissítő ízek.

Valamikor az 1990-es években lett igazán népszerű hidegkonyhai fogás a sajtrolád vagy sajttekercs. Az alaprecept nagyon egyszerű!

1. 

Fogj egy darab olvasztható sajtot, mondjuk az egyszerűség kedvéért trappistát vagy edámit, tedd egy nejlonzacskóba, olvaszd fel, majd nyújtsd ki. (A pontos elkészítést lásd alább!)

2.

Töltsd meg valamilyen töltelékkel, ami leggyakrabban körözött, majd tekerd fel! 

3.

Dermesztd meg, majd szeleteld fel: így látványos, könnyen elkészíthető előételt vagy vacsorafogást kapsz eredményül.

A töltelék

...számtalan módon variálható. Kerülhet bele sonka, hal, tojás, zöldségféle, tejszínes tormakrém, gyakorlatilag bármi. A lényeg, hogy a végén jól lehessen szeletelni. A titok nagyjából abban rejlik, hogy nem szabad túlzásba vinni a tölteléket, mert akkor nehéz bánni a roláddal.

Így tedd egyedivé!

Ezúttal ezt a régi kedvencet alakítottam át könnyed, tavaszi fogássá, spenóttal, sárgarépával és egy kevés napon szárított paradicsommal. Hogy kicsit izgalmasabb legyen, frissen őrölt színes borsban is meghempergettem.

Tavaszi sajtrolád borsköntösben
Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg trappista vagy edámi sajt
1 db közepes sárgarépa (kb. 10 dkg)
2-3 db napon szárított paradicsom
1,5 dl zöldségleves
10 dkg mélyhűtött, passzírozott spenót
1 mokkáskanál rétesliszt
½ mokkáskanál szárított rozmaring
1 teáskanál tejföl
frissen őrölt bors
só ízlés szerint

Elkészítés:

1. A sajtot kettévágjuk, nejlonzacskóba tesszük, és forrásban lévő vízbe tesszük, amíg teljesen meg nem puhul, majd tésztára emlékeztető állagot nem ölt. Ez nagyjából 10 perc alatt érhető el.

2. Közben a sárgarépát megtisztítjuk, és egészen vékony, szinte milliméteres szeletekre gyaluljuk. A paradicsomot apróra kockázzuk. 1,5 dl zöldséglevest felforralunk, ebbe tesszük a sárgarépát és a szárított paradicsomot. 1-2 percig blansírozzuk, hogy még roppanósak legyenek a répaszeletek. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni.

3. A spenótot felengedés nélkül serpenyőbe tesszük, egy evőkanál levest merünk rá, és meghintjük a mokkáskanálnyi liszttel, majd megsózzuk, megborsozzuk, rozmaringgal fűszerezzük. Épp csak addig hagyjuk a tűzhelyen, amíg sűrűsödni kezd, de élénk színét megőrizze. Félrehúzzuk a tűzhelyről, és belekeverjük a tejfölt.

4. A már megpuhult sajtot frissentartó fóliával borított munkalapra helyezzük, amire előzetesen kevés borsot őrölünk. A tetejére is vágunk egy fólialapot, és nyújtófával nagyjából 30 X 20 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a spenóttal úgy, hogy a széleinel 1-1 cm-t szabadon hagyunk, majd rászórjuk a sárgarépát és a paradicsomot.

5. Az egészet szorosan feltekerjük, és 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük pihenni. Ennyi idő alatt megszilárdul, de maradhat akár egész éjszakára is a hűtőben. A fóliából kicsomagolva 3-4 mm-es vékony szeletekre vágva tálaljuk. 

Sajtos receptjeinket itt találod!>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss