Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így gondozd a tujákat tavasszal, hogy nyárra ragyogó zöldben pompázzanak

default user icon
MME
A tavasz nemcsak a benti nagytakarítás esedékességét jelenti, hanem a kerti munkálatok újrakezdését is. A gyümölcsfák és a gyep mellett ne feledkezzünk meg a tujabokrok rendbetételéről sem. Eláruljuk, hogyan érdemes lemosni őket.

A tuják kiszáradását és elsárgulását a kártevők mellett a nem megfelelő gondozás is okozhatja, ezért a tavaszi kertrendezéskor ügyeljünk rá, hogy ezeket a bokrokat is tegyük rendbe. A szakértő tippjeit betartva pompás, élénkzöld tujabokrok díszítik majd a kertünket.

 

 

Rázzuk meg őket

Az örökzöldekről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig ősszel és télen ezek is hullatják a leveleiket. Éppen ezért kezdő lépésként alaposan rázzuk meg a bokrokat, hogy az elöregedett levelek kihulljanak az ágak közül. Az elhalt, barnult ágakat is vágjuk le, ugyanis ezek potenciális táptalajai a gombáknak.

Metszeni jobb délelőtt

A formára igazítást legfeljebb 25 Celsius-fokban végezzük, az ennél magasabb hőmérsékletben végzett metszés könnyen a növény kiszáradását okozhatja. Arra is figyeljünk, hogy csak az ágak végét vágjuk vissza, 5-10 cm-ig, különben nem hoz új hajtásokat, csupasz foltos lesz a növény.

Szedjük össze a leveleket

A metszés után a földre hullott ágakat gyűjtsük össze egy zsákba, és semmisítsük meg. A fertőzött ágak a többi növényre is veszélyesek lehetnek, ezért fontos, hogy ne maradjanak a talajon. Ha a növény menthetetlen, gyökerestől távolítsuk el tavasszal. A helyére pedig ne ültessünk másik bokrot, mert a földben maradt kórokozók megfertőzhetik az új növényt is.

A tuják öntözéséről és permetezéséről szóló tippek a ripost.hu cikkében olvashatók.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek