Ez alkalomból a receptek után megismerkedhetünk izgalmas történetükkel, Zabosfa legendájával, és elárulták azt is, milyen újdonságokra számíthatunk tőlük. Az alábbi receptjeik önállóan, de akár húsvéti, ünnepi menüsorként is megállják a helyüket.
Tavaszi hidegtál
Az első kerti mulatságok sztárja lehet ez a hidegtál. Bátran egészítsük ki szezonális zöldségekkel, a vendégeink ízlésének megfelelően.
Hozzávalók:
- 8 szelet pulykamellsonka
- 4 db tojás
- 200 g félzsíros, tömlős sajt
- 2 evőkanál ecetes, reszelt torma
- 100 g füstölt sajt
- 8 db koktélparadicsom
- 4 db vajretek
- ízlés szerint kígyóuborka
Lereszeljük a füstölt sajtot, hozzáadjuk a tömlős sajtot és a tormát, majd összekeverjük. Egy vágódeszkára tesszük a sonkaszeletet, belerakjuk a tölteléket, feltekerjük. Közben megmossuk a tojásokat, és kb. 8-10 perc alatt sós vízben keményre főzzük. A koktélparadicsomot, a vajretket és a kígyóuborkát megmossuk és felszeleteljük. Miután megfőtt a tojás, a héját leszedjük, és négyfelé vágjuk. A sonkatekercseket körberakjuk a tojáscikkekkel és a színes zöldségekkel.
Kacsacomb fűszeres szilvaraguval, medvehagymás tört burgonyával
A medvehagyma szezonja olyan rövid, hogy muszáj rögtön valami finomságot varázsolnunk belőle, különben várhatunk egy évet a friss ízélményre. Ezt a főételt is a medvehagyma teszi izgalmassá.
Hozzávalók:
- 4 db kacsacomb
- 2 ek. olívaolaj
- friss kakukkfűlevelek
- só
- 4 gerezd fokhagyma
- 30 dkg szilva (magozott)
- 1-2 db fahéj
- 1 dl fehérbor
- 1 kg sárgaburgonya
- só, őrölt szerecsendió
- 1 ek. vágott medvehagyma
- 10 dkg vaj
A kacsacombokat tisztítás után a tepsibe helyezzük, majd sózzuk, borsozzuk és megtűzdeljük fokhagymagerezdekkel. A szilvákat mellérakosgatjuk, és felöntjük a borral. Fűszerezzük kakukkfűvel, fahéjjal. Olívaolajjal kicsit meglocsoljuk, és 180 fokos sütőben készre sütjük. A sárgaburgonyát sós vízben megfőzzük. Az olvasztott vajon megfuttatjuk az apróra vágott medvehagymát, és a tört krumplihoz adjuk. Sóval, őrölt szerecsendióval ízesítjük, a főzőlével hígíthatjuk. A szilvaragut a kacsacombok mellé rakjuk és a burgonyával tálaljuk.
Almás pite torta
Jöhet a desszert, vagy akár az almáspite-rajongók születésnapi tortája!
Hozzávalók:
A töltelékhez:
- 2 kg starking alma
- 20 dkg barna nádcukor
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1 db biocitrom reszelt héja és leve
Az omlós tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj/margarin
- 12,5 dkg porcukor
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 1 tasak (10 g) sütőpor
- 2 db tojássárgája
- 2 ek. tejföl
Továbbá:
- 60 g zsemlemorzsa
- 1 db tojássárgája a kenéshez
- ízlés szerint porcukor
Az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a citrom héját és levét. Mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a leve elfő. Hagyjuk kihűlni. Az omlós tésztához elmorzsoljuk a lisztben a margarint, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a tojások sárgáját, egy csipet sót és a tejfölt. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük.
A tésztát kinyújtjuk és a piteformába illesztjük. A széleit levágjuk. Az alját lenyomkodjuk és villával megszurkáljuk. Megszórjuk zsemlemorzsával, és ráterítjük az almát. A tészta maradékából derelyevágóval csíkokat vágunk, és berácsozzuk velük a pitét. A tetejét megkenjük tojássárgájával, és 200 °C-on aranybarnára sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. Tálaláskor tetszőleges szeletekre vágjuk, és megszórjuk porcukorral.
Amikor jóllaktunk a finom tavaszi ételekkel, megismerhetjük azokat is, akik étkeink alapanyagát biztosítják.
10 éves a biotermesztés úttörője, a Zabosfa
Idén május elsején ünnepli a 10. születésnapját a Zabosfa KerTÉSZ Kft. A Kazi Péter által vezetett zöldség- és gyümölcstermelő vállalkozás az ország egész területére, valamint Franciaországba, Ukrajnába, Szerbiába, Bosznia-Hercegovinába, illetve Lengyel- és Németországba is szállít élelmiszert. Különös hangsúlyt fektetve a biotermesztésre, 576 kamionnyi biozöldséget és -gyümölcsöt értékesítettek 2021-ben.
A lokálpatrióta cégvezetőt az indulásról, értékeiről és közösségépítő tevékenységeiről kérdeztük.
A Zabosfa legendája
Áll Szeged mellett egy kis település, aminek a hajdani tanyavilágból maradt fenn a története. Ez Zákányszék, amit egykor Zabosfa néven ismertek.
A legenda szerint, amikor Rózsa Sándor Papp Pál tanyáján járt, hogy kedvesét meglátogassa, este a lovát a ház mellett magasodó tölgyfához kötötte, és zabot szórt elé. Azután a fa mohás odvából évekig nőtt a zab. Egy másik zabosfai legenda szerint állt a környéken egy nyárfa, ennek az odvából kelt ki a zab, amit csodaként ünnepeltek a helyiek.
A rejtélyes történetek mellett Zákányszék szeretete inspirálta Kazi Pétert vállalkozása alapításakor és elnevezésekor is, aki hozzátette: „Gyerekkoromban a honismereti szakkörön elvittek minket helyi idős gazdálkodókhoz, akik megmutatták a növénytermesztés, az önellátás alapjait.”
A hagyományok ápolása és gondoskodás a jövő generációiról
- A térségre jellemző a munka szeretete, a hagyományok tisztelete, mi is ebben a szellemiségben dolgozunk – meséli a Zabosfa KerTÉSZ Kft. vezetője. – Szimbólumunk a fa, amit az erős gyökerek tartanak stabilan, törzse ellenáll a viszontagságoknak, határtalan növekedésre képes lombozata pedig védelmet, menedéket nyújt az alatta megpihenőknek, termése táplálja őket.
Azért, hogy a következő generációk is sokáig élvezhessék a természet gyümölcseit, Kazi Péter és csapata kiemelten foglalkozik az ökológiai lábnyomuk csökkentésével. Ehhez fontos irányelvük a minél rövidebb ellátási lánc működtetése. Azaz törekednek arra, hogy a biozöldségek és -gyümölcsök minél rövidebb úton kerüljenek a fogyasztókhoz.
- Az előrecsomagolt salátakeverékeinknél pedig a csomagolást igyekszünk fenntarthatóvá tenni, kukoricakeményítőből és más lebomló anyagokból állítjuk elő a zacskókat, valamint a másik 7 termékünknél is környezetkímélő csomagolástechnikákat használunk – fejti ki a Zabosfa szakértője.
A kezdetek után jött a flashmobhoz hasonló növekedés
–2012-ben indult a Zabosfa, akkor vezetőként még ha kellett, csomagoltam, fuvaroztam, takarítottam is – emlékezik vissza Kazi Péter. Aztán csatlakoztak sorban a kollégák, olyan volt, mint egy flashmob, amikor valaki elkezd táncolni, beszállnak a többiek is, majd szépen mindenki megtalálja a helyét.
– Hálás vagyok a kollégáimnak, mert számíthatok rájuk. Sokan közülük már 8-9 éve velünk vannak, jóban-rosszban. Nagyon szeretem őket.
Mára a cégnek 5 saját boltja, illetve a webshopja is működik, és országosan az összes nagy áruházban elérhetőek a termékeik. 2022 elején pedig egy új gyártóüzemet nyitottak meg.
Növénytermesztés Zákányszéken és környékén
A környék mezőgazdasága határozta meg a 10 éves Zabosfa KerTÉSZ Kft. termelését is. A homoki burgonya termesztése a legjelentősebb, még Franciaországba is exportálnak belőle, ezt követik az olyan gyökérzöldségek, mint a sárgarépa, a petrezselyemgyökér és a zeller. A gyümölcsök közül az őszibarack és a szilva kap fontos szerepet.
A biotermesztést egy zákányszéki bioőszibarack-termelővel kezdték el közösen, majd fokozatosan bővítették a bionövényeik sorát. Amikor a hazai gyümölcsök már nem elérhetőek, biocitrusféléket, kivit, avokádót importálnak Európa déli részéből.
Biosmoothie a 10. születésnapra
Születésnapi meglepetésként biosmoothie-val rukkol elő a cég. – Az élelmiszermentés jegyében új üzemünkben felhasználjuk azokat a biogyümölcsöket, melyek már másképp nem juthatnának el a fogyasztókhoz, így viszont tökéletesek. Az alapot mindig egy helyi gyümölcs adja, amihez az izgalmas ízvilág és a jótékony hatás kedvéért fűszernövényeket, gyógynövényeket teszünk, például gyömbért – mutatja be a smoothie-kat a Zabosfa KerTÉSZ Kft. szakértője.
Ökokert program és közösségépítés
Ahogy a cégen belül odafigyelnek egymásra – tortával ünneplik a születésnapokat, május elsején a céges születésnapot pedig családi nappal, bográcsozással, túrázással koronázzák meg –, úgy a tágabb közösség építése is fontos számukra.
Ebből a célból indult a fiatal generációt a képernyők elől kimozdító, étkezési szokásait fejlesztő, öngondoskodását elősegítő Ökokert program. A Zabosfa KerTÉSZ Kft. támogatta két iskolakert létrehozását, az itt zajló oktatást, és segíti az Országos Iskolakert Alapítvány munkáját is.
Azonban nem csak a fiatalok, de az egészségügy irányába is elkötelezett a szervezet, 2022 tavaszán indul a Vöröskeresztet támogató együttműködésük.
– A Vöröskereszt számomra a nosztalgiát, a régi, jó hangulatú véradásokat jelenti, így lassan 1 éves már az együttműködés velük, melynek során a Csongrádi-Csanád megyei szervezet véradás programjait adományokkal támogatjuk, illetve most az ukrajnai háborúval kapcsolatos humanitárius tevékenységüket is segítjük – osztja meg velünk Kazi Péter.
(X)