Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tavaszi burgonyasaláta pestóval

default user icon
MME
30 perc
egyszerű
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • 75 dkg burgonya
  • 2 db tojás
  • 1 csokor hónapos retek
  • 1/2 db kígyóuborka
  • 1 csokor újhagyma
  • A pestóhoz:
  • 5 dkg tökmag
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db piros csilipaprika
  • 2 csokor petrezselyem
  • 8 cl napraforgóolaj
  • 5 dkg hegyi vagy más kemény sajt
  • 1 dl zöldségleves-alaplé
  • 2 ek citromlé
  • frissen őrölt bors

Elkészítés

  1. Forrásban levő sós vízben megfőzzük a burgonyát héjában kb. 20 perc alatt, majd hideg vízzel leöblítjük és állni hagyjuk.
  2. Közben a tojásokat keményre főzzük 10 perc alatt, majd meghámozzuk és hűlni hagyjuk. Néhány reteklevelet megmosunk és félreteszünk. A megtisztított, illetve megmosott retket és uborkát vékony szeletekre vágjuk vagy legyaluljuk, a megtisztított újhagymát vékonyan felkarikázzuk.
  3. A pestóhoz egy felhevített serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk a tökmagot, majd kivesszük. A meghámozott fokhagymát és a megmosott, kicsumázott csilipaprikát durvára aprítjuk. A petrezselymet leöblítjük és lerázzuk vagy konyhai papírtörlőn leszárítjuk. A kihűlt magvakat, a félretett retek- és a lecsipkedett petrezselyemleveleket, valamint a fokhagymát és a csilipaprikát késes aprítógépbe tesszük, és 6 cl olajjal együtt durvára pürésítjük. Végül belekeverjük a finomra reszelt sajtot.
  4. A burgonyát meghámozzuk és egy nagy tálba daraboljuk. Megöntözzük az alaplével, a citromlével és a maradék 2 cl olajjal, sóval, borssal ízesítjük, majd állni hagyjuk kb. 15 percig. Közben a tojásokat meghámozzuk és félbevágjuk vagy felszeleteljük. Az előkészített retket, uborkát és újhagymát a burgonyához adjuk, majd az egészet óvatosan összeforgatjuk a pestóval. A kemény tojással díszítve tálaljuk.

Megjegyzés

Kiváló köret sült vagy grillhúsokhoz. Vegetáriánusok főételként fogyaszthatják.
Dobozban szállítható munkahelyi ebédnek is tökéletes. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss