Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Üvegbe zárt nyár: így készül tartósítószer nélkül az édes eperbefőtt

default user icon
MME
Még tart az eperszezon, így nincs késő a szörpök és lekvárok mellett néhány üveg befőttet is eltenni az őszi–téli hónapokra. Piros, édes, álomfinom és amitől még izgalmasabb: a befőtt levét frissítőként is fogyaszthatjuk!

A befőttek nagyon népszerűek kis hazánkban: nemcsak önmagukban, desszertként vagy sütemények ízesítésére használjuk, hanem köretként is gyakran kerülnek az asztalra tésztaételek, húsok mellé. Az eper befőzésétől sokan tartanak, mondván, a szemek túlságosan megpuhulnak és a végeredmény textúrája nem lesz igazán étvágygerjesztő. A titok az eper kiválasztásában rejlik: soha ne a korai eperből készítsünk befőttet, és válasszunk nagyobb, ép, feszes húsú szemeket. Arra is ügyeljünk, hogy az eper nem tartható el sokáig, ezért a leszedés után minél hamarabb el kell kezdeni a befőzést.

Az eperbefőtt hozzávalói:

  • 3 kg nagyobb szemű, egészséges eper
  • 2 liter víz
  • 70 dkg cukor
  • 1 db citrom leve

Elkészítése:

  1. Az epret megmossuk, a szárakat, leveleket eltávolítjuk. Szűrőn hagyjuk lecsepegni.
  2. Közben a vizet felforraljuk a cukorral és hozzáadjuk a citromlevet.
  3. A szemeket eloszlatjuk az előzőleg sterilizált befőttesüvegekbe: vigyázzunk arra, hogy ne tömörödjenek a szemek!
  4. A szirupot rákanalazzuk az üvegekben lévő eperre, lezárjuk az üvegeket, majd 5-10 percre fejre állítjuk, utána pedig 1-2 napra száraz dunsztba tesszük.

Az eperszemek valóban kicsit összemennek, puhábbak lesznek a cukros lében, de a befőtt íze a nyarat idézi, és ugyanúgy fogyaszthatjuk önmagában, vagy felhasználhatjuk süteményekhez, mint kora nyáron – a leve pedig szörpként fogyasztható.

(Borítókép: Shutterstock)

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss