Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tartalmas babos egytálételek

A laktató, melengető ételek időszakában előkerülnek a babbal készülő fogások. A különféle levesek és főfogások közös jellemzője – a babon kívül – az idő. Ezeknek a fogásoknak meg kell adni a módját, hogy a lábasba, tálba rakott, összeházasított különféle alapanyagok egymáshoz idomuljanak, viszont ha egyszer feltettük főni, onnantól kezdve a legtöbb babos étel nem igényel külön felügyeletet.

A babos egytálételek sorában az első a magyar konyha által is igen kedvelt bableves. A bablevest rengeteg módon elkészíthetjük, már az alapot képező bab fajtájának kiválasztásánál többféle változatnak futhatunk neki (lehet vesebab, gyöngybab, vörösbab vagy akár lóbab is), eldönthetjük, hogy milyen sűrűségű, vastagságú, ízesítésű levesre vágyunk, és ennek megfelelően válogathatjuk össze a hozzávalókat. A bablevesbe általában különféle leveszöldségeket is szokás belefőzni, leggyakrabban gyökérzöldségek kerülnek a bab mellé.

Ha azt szeretnénk, hogy igazán sűrű bablevest kapjunk, érdemes tejföllel dúsítani, amit vagy a kész leves mellé kínálunk, vagy a levest utolsó lépésben finoman behabarjuk. Ha krémesebb, tartalmasabb levesre vágyunk, akkor a habarás mellett még gerslit, krumpligombócot vagy épp csipetkét is főzhetünk a levesbe, de a gulyáshoz hasonlóan a leveszöldségek mellett krumpli is főhet a bablevesbe.

A tejföl ugyan ad némi savanyúságot a levesnek, de ha szeretnénk ennél karakteresebbé tenni, akkor - óvatosan – kevés borecettel is ízesíthetjük, sőt a savanyított levesekben megszokott fűszerekkel (tárkony, majoránna) szintén megszórhatjuk.

Mehet bele bőrke, sőt ha van, kevéske sonka főzőlé (főleg húsvétkor), akkor abban érdemes főzni, ilyenkor azonban számoljunk azzal, hogy a lé már alapból elég zsíros és sós. A bablevesben otthon érzi magát a csülök, a kolbász, de füstölt húsokkal is mélyíthetjük az étel ízét. A Jókai Mór által teremtett Jókai bablevesben pedig szinte minden olyan extra összetevő megtalálható, ami főételi rangra emeli a bablevest: füstölt köröm, kolbász, tejföl és csipetke is.

A tartalmas bableves nem magyar specialitás: a görög – olajbogyóval és feta sajttal gyakorta gazdagított – fasolada vagy a mexikói guadalajara leves is kifejezetten laktató, marhahússal gazdagított fogás, amit önmagában is gyakorta kínálnak. A különféle kiegészítők, a leves habarása mellett gyakori megoldás, hogy az ételt rozscipóban tálalják, mint a lengyel bablevest.

A vegetáriánusok is kedvükre válogathatnak a nemzetek bablevesei között, sőt kifejezetten könnyű bablevessel is találkozhatunk az olasz konyhában. Az olaszok „mindent bele” zöldséglevesében, a minestronéban gyakori vendég a bab, de a toszkán bableves is könnyedebb, mint magyar vagy mexikói társai. A fehér babból készített toszkán változat nincs behabarva, a vékony lére engedett levesben csak különféle zöldségek egészítik ki a babot.

A legtöbb babos ételhez – a levesekhez hasonlatosan - valamilyen hús kapcsolható. A sólet elengedhetetlen eleme a liba, gyakori összetevője a marhaszegy, de ugyanígy az eredeti francia cassoulet-be is kacsa- vagy libahús kerül, amelyeket általában az étel összeállítása előtt külön abálnak, konfitálnak. Ezekhez az ételekhez nem csak egyféle bab adható, sőt csicseriborsóval, gerslivel is gazdagíthatjuk, különféle zöldségekkel variálhatjuk ezeket a fogásokat.

Vannak nemzetek, amelyek nem elégszenek meg azzal, hogy csak kettő vagy háromféle hús található az ételben, ők ennél is többfélével gazdagítják a csicseriborsós, babos vagy épp rizses alapokon nyugvó egytálukat. A spanyol cocidóban és a portugál feijoada brazil változatában ugyanis marhahús, sertéshús, kolbász mellett hurka és füstölt nyelv is kerül az ételbe. Viszont a Burgosban kedvelt olla podrida viszont jobban emlékeztet a babfőzelékhez. Itt a főzési idő is és az összetevők listája is sokkal rövidebb.

A babos egytálételek között előkelő helyet foglal el a Piedone-filmekből ismert hagymás bab vagy épp a chili con carne. A hagymás babban a bab mellett természetesen a hagyma és egy nagyobb adag szalonna viszi a prímet, míg a mexikói - illetve tex-mex konyha - megkerülhetetlen fogása, a chili con carne ennél összetettebb alapokon nyugszik. A mexikói babos egytál lepirított sertéshússal, kukoricával gazdagított, csípősségét mi határozzuk meg. A paradicsomos sült bab - ami a legtöbb angolszász országban elengedhetetlen része a reggelinek - szintén főétellé alakítható. Az édeskés – melasszal, juharsziruppal hangolt – paradicsomos mártásban elkészített babból zöldségekkel és húsokkal könnyedén készíthetünk tartalmas egytálételeket.

Minestrone

Hozzávalók:
20 dkg szárazbab
2 babérlevél
1 chilipaprika
6 gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagyma
4 közepes sárgarépa
6 szál zellerszár
20 dkg paradicsompüré
2 teáskanál friss kakukkfűlevél
1 teáskanál friss rozmaringlevél
1 kis fej fodros kel
5 dkg parmezán, finomra reszelve
0,5 dl olívaolaj
frissen őrölt feketebors
parmezán sajt

Elkészítés: A babot előző este hideg vízbe áztatom. Másnap friss vizet öntök rá, hozzáadom a babérleveleket, a közepesen csípős paprikát és a fokhagymagerezdeket. Lassú tűzön párolom a babot, majd amikor elkészült, hagyom a főzővizében kihűlni.
Amíg hűl a bab, meghámozom a hagymát, apró kockákra vágom, majd a sárgarépákat is megpucolom, kockacukornyi darabokra vágom. A zellerszárat megmosom, feldarabolom.
Egy nagyobb serpenyőben olívaolajat hevítek, ezen megdinsztelem a hagymát, majd hozzáadom a zellert és a sárgarépát, átkeverem, kis vizet töltök rá, és fedő alatt megpárolom. Miután elkészült, a babhoz adom a fűszerekkel és a paradicsompürével együtt, sózom, majd hozzáadom a csíkokra vágott kelt is. Az egészet felöntöm annyira, hogy a víz ellepje a zöldségeket, s ezután addig főzöm, amíg a kel meg nem puhul.
Tálaláskor frissen őrölt feketeborssal és parmezánnal ízesítem.

Gigantes plaki, avagy görög sült paradicsomos bab

Hozzávalók:
50 dkg nagy szemű fehérbab
1 fej vöröshagyma
25 dkg húsos szalonna
2 nagyobb sárgarépa
4-5 gerezd fokhagyma
2 konzerv hámozott paradicsom
1-2 teáskanál vörösborecet

frissen őrölt feketebors
2 babérlevél
1/2 rúd fahéj

Elkészítés: Egy órára beáztatom a római tálat. A szalonnát felszeletelem, majd tisztes kockákra vágom, mély serpenyőbe dobom, és elkezdem kisütögetni a zsírját. Erre teszem a karikára szelt hagymát, majd néhány perc elteltével, amikor a hagyma már puha, de még nem színes, akkor jöhet rá az apróra vágott fokhagyma és a sárgarépakarikák. 1-2 percet sütöm, majd felöntöm a paradicsomkonzervekkel, sózom, borsozom, hozzáadom a babért és a fahéjat, valamint az előző este beáztatott vagy konzervből lecsöpögtetett babot. Alaposan átforgatom, majd a római tálba öntöm. Lefedem, és 1,5 órát sütöm 180 fokon.
Friss kenyérrel kínálom.

Ezek is érdekelhetnek