A tarhonyát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és a sütőben 10-15 perc alatt, időnként megkeverve aranybarnára sütjük.
Közben a felkockázott combot vagy lapockát kevés zsiradékon megpirítjuk. Amikor kész, félretesszük.
A lábasban visszamaradt pörzsanyagon a szalonnát olvasztani kezdjük. Hozzáadjuk a hagymát, tovább pirítjuk, megsózzuk, és ha kell, kicsi vizet öntünk hozzá. Ezután mehet bele az apróra vágott fokhagyma, a nagyobb darabokra vágott paprika. Lefedve pár percig pároljuk. Ha a zöldségek kicsit összeestek, jöhet a cikkekre vágott paradicsom. Pár perc után beletesszük az előpirított húst, megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk a pirospaprikával és a köménnyel. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Ha kell, még fűszerezzük. Lefedve 1-1½ óráig főzzük, amíg a hús majdnem teljesen puha lesz.
A tarhonyát a raguhoz adjuk, és annyi folyadékkel pótoljuk, hogy nagyjából 2 ujjnyival lepje el a tarhonyás ragut. Lefedve, alacsony lángon 15 percig főzzük, amíg a tarhonya megfő, ezalatt megduzzad, és a felesleges folyadékot is felszívja. Az elkészült tarhonyás húst savanyúsággal tálaljuk.