Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tarhonya, a magyaros aprótészta

default user icon
SB
A régi időkben a csikósok, juhászok kedvelt eledele, később igazi menzakoszt volt, mára kicsit megcsappant a rajongótábora. Pedig a tarhonyás lecsó sokunk kedvenc étele, készíthetjük egytálételként különlegesen fűszerezve, idényzöldségek hozzáadásával is.
Hogyan készül a tarhonya?

A tarhonyatésztát liszt, só, víz és tojás alkotja, ugyanúgy, mint a csipetkét. Az eredeti szegedi tarhonya fél kiló liszt, egy tojás, só és víz hozzáadásával készül, de a tojás mennyiségében, a liszt finomságában eltérnek az egyes receptet.

Tarhonyát fogyasztanak Dél-Németországban és Törökországban is, farfel néven az askenázi zsidó konyha fontos körete. A tarhonyához alakban hasonló, de búzadarából készül az izraeliek ptitim nevű étele, melyet manapság Amerikában trendi éttermekben szolgálnak fel.

A magyar tarhonya

Eleink a kemény tésztát reszelték, de készülhetett kézzel is, késsel vagdosva, tenyérrel deszkán gömbölygetve. A tarhonyát méret szerint a tarhonyaszitával osztályozták. A kész tarhonya két napig a napon száradt, a meleg időjárást tarhonyaszárító időnek is nevezték.
Manapság inkább géppel készítik.

A gépi vagy kézi tarhonyát általában olajon vagy zsíron megpirítjuk, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntve puhára főzzük.

Tarhonya a múltban

A tarhonya valószínűleg török közvetítéssel került hozzánk. Már a 17. századtól van írásos nyoma, de az 1800-as évektől terjedt el széles körben. Hagyományosan nyáron készítették, hiszen ilyenkor volt alkalmas az időjárás a nagy mennyiségű tarhonya kiszárítására. A kész, száraz tarhonyát fogyasztásig vászonzacskóban tartották a kamrában.

Tarhonyás ételek

Olcsó étel a tarhonyaleves ehhez kis szalonnán lepirítjuk a tarhonyát, megszórjuk pirospaprikával és felöntjük vízzel.

Zöldséglevesek, például zöldbableves tartalmasabbá tételére is használhatjuk.

Sok helyen a lecsó elképzelhetetlen tarhonya nélkül, csakúgy, mint a jóféle borjúpaprikás vagy marhapörkölt hiszen a tarhonya leggyakoribb felhasználása a pörkölt jellegű, szószos ételek körítése.

Nagy klasszikus a pásztortarhonya, ami leggyakrabban bográcsban készül, de télen sem kell lemondanunk erről a kiadós, gazdag, magyaros egytálételről.

Tarhonya másképp

Egytálételeket is készíthetnünk belőle idényzöldségekkel, tavasszal spárgával, télen sütőtökkel, és jól áll neki egy kis pirított sonka. Különleges ételek mellé is nyugodtan fogyaszthatunk tarhonyát, például e mellé a sokbabos marhahúsos különlegesség mellé is készíthető saláta, úgy a tarhonya is nagyon finom hidegen friss zöldségekkel.

A bátrabbak tejjel és cukorral is felfőzhetik, vaníliával, citrommal ízesíthetik, és gyümölcsöket belekockázva desszertként fogyaszthatják, vagy akár finom felfújtnak is elkészíthetik.

Ezek is érdekelhetnek

Friss