Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Táplálóbb, a marhahúsnál, igazi superfood: 5 ok, hogy minél több diót egyél!

Diót mindenbe, mindenkor! Az értékes csonthéjas termésnek az előételtől a desszertig szinte minden fogásban helye lehet.

Karácsony táján nagy keletje van a dióbélnek, ilyenkor fogy belőle a legtöbb. Főleg az ünnepi bejglihez és más diós süteményekhez használjuk, pedig egész évben érdemes beiktatni az étrendünkbe.

1. Tápláló elixir!

Táplálóbb, mint a marhahús, bővelkedik ásványi anyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban és telítetlen zsírsavakban.

2. Extra fehérjét tartalmaz!

Magas fehérjetartalma miatt ellátja a vegetáriánusokat sok olyan tápanyaggal, amelyeket az ember hagyományosan csak állati táplálékokból vehet fel.

3. Óvja az egészséget!

Rendszeres fogyasztása többek között megelőzi a veszélyes vérrögök kialakulását, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, segíti az emésztést. 

4. Igazi stresszoldó!

Hatásos fegyver a 2-es típusú cukorbetegség ellen és oldja a stresszt is. Kifejezetten serkenteni az agyműködést és jótékony hatása van az agy fejlődésére is - ezért gyerekkorban minél több gyers diót kellene fogyasztani. Korlátlan mennyiségben azonban ne tömd magadba, mert kalóriabomba!

Vásárlási tanácsok

Nagy szemű, könnyen törhető, úgynevezett papírhéjú diót vegyél. A hazai fajták közül a milotai, az alsószentiváni és a tiszacsécsi a legkedveltebb. Ritkán, de piros bélű fajták is előfordulnak. Az egészséges dióbél a hártya színétől függetlenül belül fehér, esetleg enyhén sárgás.

Eltarthatóság, tárolás

Otthon a diót a felhasználásig száraz, hűvös helyen tartsd. A hűtőszekrényben megpenészedik! A dióbél hamarabb avasodik, mint a héjas termés, de zárt dobozban hosszú ideig friss marad a mélyhűtőben.

Így őröld!

Dióbelet kizárólag diódarálón őrölj, mert a mákdaráló tömör masszává préseli. A darált dió csak rövid ideig tárolható. Az avasat dobd ki, mert nemcsak rossz ízű, hanem nyálkahártya-gyulladást is okozhat az arra érzékenyeknél.

Felhasználási lehetőségek

Joghurtba, kefirbe, müzlibe vagy krémekbe keverheted, salátákra szórhatod, mártásokhoz, valamint kelt tészták töltésére, sütemény- és kenyértészták gazdagítására, torták és desszertek díszítésére használhatod. A dióbelet önmagában is elropogtathatod vagy negyedelve aszalt szilvába töltheted csemegének. Sajttal együtt a borkóstolás klasszikus kísérője. 

Készíts belőle elixírt! 

Darálj le húsdarálón 30 dkg dióbelet ugyanannyi bio aszalt sárgabarackkal és egy hámozatlanul feldarabolt kezeletlen citrommal együtt, majd keverd el 3 dl mézzel, és tárold a hűtőben. Naponta 1-2 kk ebből az elixírből normalizálja a bélműködést, továbbá segít megerősödni a betegségek után. 

Próbáld ki a dióolajat! 

A dióbélhez hasonlóan számos kedvező élettani hatással rendelkezik, és ezeken felül Alzheimer-kórt késleltető hatást is tulajdonítanak neki.

Ezt a hidegen sajtolt értékes olajat az egészségtudatos modern konyha is felfedezte magának: jellegzetes, markáns aromája miatt kiválóan alkalmas saláták, öntetek, levesek vagy mártások ízesítésére.

Egyszerre csak keveset vegyél belőle és ne tartogasd sokáig, mert hamar avasodik!

Diós receptek >>> 
Mindenféle bejgli recept >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss