Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tapenade, olívarajongóknak

default user icon
SB
Nem kell hozzá más, mint olívabogyó, olívaolaj és némi kapribogyó. Összemixeljük, és már kész is a tapenade.
Tapenade

A tapenade tulajdonképpen olajbogyókrém vagy pástétom. Olívabogyóból készül kapribogyó és olívaolaj felhasználásával. A dél-francia provance-i tapeno szó kapribogyót jelent. Több száz éve készítik már a franciák, és a világon mindenfelé kezd elterjedni. Marseille-i kaviárnak is hívják, Franciaországban készen is sok helyen kapható, de legjobbak a piaci olívás standokon árusítottak.

Tapende változatok

Az alap natúr tapenade-ot sokféle egyéb ízesítővel fel lehet turbózni. A legáltalánosabb a fokhagyma és a szardella, valamint a citromlé. Találni recepteket, melyek aszalt füge, brandy, mustár, szárított paradicsom, ringli vagy ajóka, zöldfűszerek adagolásával érnek el különleges ízhatást. Bátrabbak tojásfehérjét vagy majonézt is adnak hozzá.

Mire használjuk?

Pirítósra isteni, de tehetjük szendvicsbe, előételként pita kenyérre kenhetjük. Meleg ételekhez, omlettbe töltve, főtt tojásra egyszerűen rápöttyintve. Ehetjük tésztával, de tehetjük pizzára, csirke- vagy nyúlhús mellé.

Olívabogyó, az olajfa kincse

Az olajbogyó fa a görögök szerint Athéné fája, tőle, az igazság és bölcsesség istennőjétől kapta bogyótermő képességét. A Bibliában is számos helyen megjelenik az olajfa, melynek gyümölcse hús, levele gyógyszer.
Az érett olajbogyó ehetetlen, kesernyés, hosszas áztatás, ízesítés után nyeri el különleges ízét.
Nincs zöld és fekete olívabogyó, az érettség foka adja a színbéli különbséget. Méret és szín szerint is rengeteg félét találunk az üzletekben, és millió töltelékkel is készülnek. Ha csak magos olajbogyót kapunk, a magokat egyszerűen eltávolíthatjuk. A bogyót deszkára tesszük és egy lapos aljú pohárral vagy széles késsel jó erősen rányomunk egyet, majd kivesszük a magot.
A telítetlen zsírsavakban gazdag olajbogyó és a belőle készült tapenade - illetve olívaolajok - rendkívül egészséges ételek. Több kutatás is kimutatta egészségvédő hatásukat, és tény, hogy az Európa mediterrán vidékén élő emberek egészségesebbek az átlagnál.

Kapribogyó

A tövises kapricserje virágának bimbójából készül ez a különleges aromájú, érdekes ízű finomság, melyet tartósítva árusítanak. Kapható ecetes, sós és olajos lében tartósított kapribogyó is. Érdekesség, hogy Mexikóban egy olyan virág bimbójával pótolják a kaprit, melyből érés után nyílmérget készítenek.

Alap tapenade recept
20 szem olajbogyó kimagozva
1 evőkanál kapri
4 evőkanál olívaolaj
Elkészítés: A hozzávalókat botmixerrel, turmixban vagy mozsárban összetörjük. Olívaolajjal leöntve sokáig eláll.

Fügés tapenade (David Lebovitztól)
10 dkg fekete szárított magozott füge
1,8 dl víz
15 dkg fekete olívabogyó
1,5 evőkanál citromlé
2 evőkanál mustár
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál apróra vágott rozmaring vagy kakukkfű
1,5 dl extra szűz olívaolaj
Fekete bors és só
Elkészítés: 30 percre áztassuk a vízbe a fügéket, amíg jól felpuhulnak. Néhány evőkanálnyit tegyünk félre az áztatóvízből, majd szűrjük le. 
Turmixoljuk le a magozott olívabogyót, a leszűrt fügét a citromlével, fokhagymával, kapribogyóval és a friss rozmaringgal vagy kakukkfűvel. Adjuk hozzá az olajat, és turmixoljuk tovább rövid ideig. Adjunk hozzá borsot és sót, ha úgy látjuk jónak. A fügeáztató lével konzerválhatjuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss