Miből lehet tapas?
Egy spanyol mondás szerint ha bekötött szemmel ízlelsz egy ételt, és nem tudod megmondani, hogy mit eszel, akkor nem volt jó a szakács. A népi bölcsesség kifejezi az ibériai konyha egyik legfontosabb elvét: az ételkészítés célja az, hogy megtartsuk az alapanyagok természetes, jó ízét. A spanyol gasztronómia azonban évszázados hagyományai ellenére sem unalmas; inkább kreatív és ötletes – erre egyik nemzeti eledelük, a tapas a legjobb példa.
A tapast általában este 9-11 között, de még vacsora előtt fogyasztják. Voltaképpen bámilyen ételből készíthetünk tapast, ami kis adagokra osztható: lehet erősen fűszerezett vagy pácolt tengeri finomság, esetleg hús, sonka vagy kolbász, zöldség, sőt savanyúság és szendvics is.
Miért lett tapas a tapas?
A szó eredetének legelterjedtebb változata szerint a régi időkben a poharakra kistányért (mások szerint sonkaszeletet) raktak, hogy ne szálljon bele a por, és ne másszanak bele a bogarak. Ezekre a tányérkákra rakták aztán azokat az apró falatokat, amelyeket az ital mellé fogyasztottak. Mivel a fedő spanyolul tapa, valószínűleg innen ered a tapas elnevezése.
Falatozz bárokban!
A tapas bárok nem titkoltan az iszogatásra, a beszélgetésre fókuszálnak, de egyáltalán nem kell a betérőnek éhesen távoznia! Képzeljünk magunk elé egy zsúfolt helyet, tele odavalósiakkal (jelenlétük a minőség garanciája). Belépve megérezzük az olívaolaj, a fokhagyma, a füstölt sonka és a tengeri herkentyűk illatát... Nem csoda, ha nyomban megéhezünk. A helybéliek egyébként ide általában a buli előtt érkeznek, vagy éppen az a buli, hogy az estét bárról-bárra járva töltik – és persze mindenhol belekóstolnak a helyi tapas-specialitásba.
A tapasok már nemcsak az útszéli ivók kedvelt ételei, hiszen az előkelő éttermek és luxushotelek is előszeretettel szolgálnak fel apró falatkákat előételként – legyen az marinált articsóka, tőkehalfasírt vagy sültpaprika-krémes szendvics.
Lássunk néhány remek receptet!
Serranói sonka sült zöldséggel
Hozzávalók:
50 dkg palizsán
10 dkg serranói sonka
2 db piros kaliforniai paprika
4 db paradicsom
1 közepes fej vöröshagyma
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál citromlé
só, bors
Elkészítés: Mosd meg, majd vágd ketté a paprikákat és a padlizsánt. Negyedeld fel a hagymát és a paradicsomot, majd pakolj mindent egy tepsibe és locsold meg az olívaolajjal. A tepsit rakd a 180 fokra előmelegített sütőbe körülbelül 20 percre, és ha megsültek a zöldségek, a tepsit tedd félre, hogy a zöldségek kihűljenek. Míg a zöldségek sülnek, tépkedd a sonkát kisebb darabokra, és ha szereted, rövid ideig pirítsd, majd hűtsd ki. Ha a zöldségek kellőképpen lehűltek, hámozd meg és vágd kisebb darabokra őket. A zöldségeket pakold egy edénybe, ha szükséges, adj hozzájuk még egy kevés olajat, aztán csöpögtesd meg őket citromlével, és fűszerezd sóval, borssal. Utolsó lépésként add hozzá a sonkát. Hidegen tálald.
Tonhalas-uborkás szendvics
Hozzávalók:
20 dkg konzerv tonhal
5 dkg ringli
1 evőkanál ecetes kapribogyó
néhány ecetes uborka
1 db tojás sárgája
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
6 db salátalevél
zsúrkenyér
Elkészítés: A tonhalat, az uborkát, a kapribogyót, a tojássárgáját és a ringlit az olívaolajjal pépesítsd, majd tedd félre. Készíts szendvicstornyot: alulra jön egy szelet zsúrkenyér, aztán a saláta, amire kenj a tonhalas keverékből. A tetejére tegyél egy újabb salátalevelet, aztán újabb kenyérszelet következik. A tornyokat tálaláskor vágd ketté, tűzd meg fogpiszkálóval.
Chillis guacamole
Hozzávalók 4 személyre:
2 db érett avokádó
1 db lime (leve)
1 db paradicsom
½ fej hagyma
2 szál friss koriander
chillis olívaolaj
Elkészítés: Aprítsd fel a hagymát, a meghámozott és kimagozott paradicsomot valamint a koriandert, majd keverd össze az avokádó szétpasszírozott húsával és a citromlével. Ízlés szerint adj hozzá chilis olajat. Apró kenyérszeletekre halmozva tálald.
Sonkával, kecskesajttal töltött cukkini
Hozzávalók:
6 db zsenge cukkini
10 dkg főtt sonka (felaprítva)
12-15 dkg kecskesajt
1 evőkanál aprított, friss mentalevél
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
só
Elkészítés: Forralj vizet, tedd bele a cukkiniket, sózd meg és főzd 5 percig (még épp kemények maradjanak). Szűrd le őket és várd meg, míg kissé lehűlnek. Ha már langyosak, vágd le a végeit, aztán vágd félbe, majd egy kanállal vájd ki a húsukat (nem kell teljesen). A sonkát a sajttal, az olívaolajjal és a fűszerekkel keverd össze és töltsd a cukkinikbe. Sütőbe téve pirulásig süsd. Ha megsült, várj, míg kicsit lehűl, majd feldarabolva, fogpiszkálóra tűzve tálald.