Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így piacozzunk biztonságosan járvány idején

default user icon
MME
A koronavírus járvány okozta helyzetben kiemelten fontosak a helyi termelői piacok, itt ugyanis helyben, utazás nélkül elérhetőek a kiváló minőségű magyar élelmiszerek. A Nébih összegyűjtötte a legfontosabb gyakorlati tanácsokat biztonságos üzemelésükhöz. A tanácsok elsősorban a árusoknak szólnak, de a vásárlói oldal is talál köztük megszívlelendő tippeket.
A termelők:

• A kistermelő esetében is alapkövetelmény, hogy csak olyan személy vegyen részt az élelmiszer előállításában és forgalmazásában, aki egészséges, valamint a vele egy háztartásban élő sem mutat fertőzésre gyanús tüneteket.

• A kistermelők, árusítók az árusítás ideje alatt fokozottan és rendszeresen folyóvízzel mossanak kezet - ahogy azt Gordon Ramsay bemutatta a napokbban -, ahol ez nem megoldható, ott kézfertőtlenítő gél vagy kendő alkalmazása javasolt.

• Az árusító asztalokat ne szorosan egymás mellé, hanem legalább 1-2 méteres távolságra helyezzék el. Rögzített asztalok esetén is ügyeljenek a megfelelő távolságra a helykiosztáskor.

• A zárt térben rendezett piacoknál kerülni kell a zsúfoltságot. Érdemes szakaszosan beengedni a vásárlókat a piac területére és/vagy megkérni őket, hogy a szabadban várakozzanak, amíg sorra kerülnek. Itt javasolt a gyakori szellőztetés.

• A szabadban tartott piacok esetében is fontos, hogy elkerüljék a szoros sorban állást, a vásárlók tartsák meg egymás között az 1 m-es távolságot.

• A sokak által látogatott helyeken kézfertőtlenítő vagy egyszer használatos kesztyű kihelyezése javasolt.

• A vásárlók részére érintés nélkül használható kézfertőtlenítőszer adagoló kihelyezése  indokolt a bejáratoknál és az árusító térben, valamint a vásárlói vizesblokkokban..

• A vásárlók és árusítók szociális helyiségeinek takarítási, fertőtlenítési gyakoriságát növelni szükséges.

Élelmiszerek, árucikkek, eszközök és berendezések:


• Alapvető elvárás valamennyi árusított élelmiszer (zöldségek, gyümölcsök is) szennyeződéstől, cseppfertőzéstől való védelme, amely biztosítható például a termékek lefedésével és/vagy légterelő plexivel ellátott pult használatával.

• Feltétlenül kerülendő a termékek érintése - erre a vásárlók figyelmét is fokozottan fel kell hívni.

• Az értékesítést végzők a csomagolatlan élelmiszerek esetében használjanak fogóeszközöket vagy eldobható kesztyűt, nylon zacskót a termék átadásakor.

• Fokozottan és rendszeresen tisztán kell tartani a vásárlók által gyakran érintett felületeket.

• Figyelmeztető felirat kihelyezése a vásárlók részére, hogy a közvetlen fogyasztásra szánt zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás előtt mossák le!

Pénzkezelés:

Meg kell akadályozni, hogy a termékek közvetett kapcsolatba kerüljenek a pénzzel.

Célszerű a pénz kezelésének és az áru kezelésének teljes szétválasztása. Nem megfelelő az a gyakorlat, hogy ez az egyszer használatos kesztyű folyamatos levételével, majd ismételt felhúzásával történik.

• Nagyobb forgalmú helyen javasolt, hogy külön személy adja ki a terméket, míg más vegye el a pénzt.

6 BEVÁSÁRLÁSI ALAPSZABÁLY A KORONAVÍRUS IDEJÉN >>> 
ELFOGYOTT A KÉZFERTŐTLENÍTŐ A BOLTOKBÓL? KÉSZÍTS MAGADNAK HÁZILAG! >>> 

RENDELD HÁZHOZ A MINŐSÉGI HÁZTÁJI ÉLELMISZERT - EZEK A LEGMEGBÍZHATÓBB KÖZÖSSÉGI GAZDASÁGOK! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss