Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Talkedli vagy tarkedli, a cseh fánk

default user icon
HL
Lehet szalagos, csöröge vagy képviselő, de a fánkok karneválja itt még közel sem ér véget!

A 19. század végének közép-európai konyháiban nagy kedvenc volt a talkedli. Vagy inkább tarkedli? Esetleg cseh fánk, kőttes fánk vagy Dalken? Süssünk könnyű, apró, kerek fánkokat!

Nagyanyáink konyhájának edénykészletében még gyakran használt eszköz volt a kerek, speciális, félgömb alakú mélyedésekkel kialakított talkedli- vagy tarkedlisütő – mai szemmel leginkább egy földönkívüliek járművére emlékeztető alkalmatosság. Sok háztartásából már kiszorult ez a sütőedény, vagy épp dizájnos, elektromos sütőként tért vissza. De mi is készült benne?

Hát persze, hogy tarkedli! Vágnák rá sokan, de biztosan akadna, aki helyesbítene talkedlire, más esetleg cseh fánkra, sőt Dalkenre. Melyik az igazi neve, és milyen is ez a fánk?

Tarkedli - nem csak farsangra

Az egykori Osztrák-Magyar Monarchia tehetősebb háztartásai előszeretettel alkalmaztak cseh szakácsnőket, akik igazi mesterei voltak a tésztafélék elkészítésének. A bohémiai tésztafélék receptjei azonban gyorsan elterjedtek az egykori birodalom egész területén. Nevük, receptúrájuk természetesen országtól, régiótól, ízléstől függően nagy változatosságot mutatott. A rétesek, bukták, kalácsok, fánkok szinte mindegyikét magáénak érzi a magyar konyha éppúgy, mint a cseh, a szlovák vagy az osztrák.

Akad azonban a sorban egy farsang idején különösen népszerű fánkféleség, amelynek cseh eredetét senki sem vitatja. Ez pedig nem más, mint a cseh fánkként ismert talkedli vagy tarkedli. A tésztája még a szalagos fánkénál is lágyabb, ezért is kerül kanállal szaggatva a sütőedénybe. A tarkedli készítésénél alig kell tartani attól, hogy könnyen „megfázhat”, mivel a már megkelt, pihentetett tészta indulhat is a tarkedlisütőbe, hogy aztán azon melegében némi lekvár kíséretében a tányérokon landoljon.

Az elnevezés eredetileg a cseh vdolky (’kis edények’ vagy ’mélyedések’) szóból származik, amely a sütőformára utal. Ebből lett aztán német ajkú területen Dalken. Talán kevéssé vonult be a köztudatba, de Ausztrián kívül Bajorországban is igen kedvelik. Magyarországra érkezve aztán a Dalken talkedli, illetve és tarkedli lett. Valószínűleg a német szóhasználatból kissé torzulva kerülhetett a magyarba, aztán vert gyökeret – kétféle formában. Generációk alapszakácskönyvében Horváth Ilona „Talkedli (cseh fánk)” címen adja közre receptjét.

A 19. század végén már az említett területek mindegyikén sütötték, de a 20. század folyamán sem vesztett népszerűségéből, sőt napjainkra a tarkedlit is elérte a gasztronómiai forradalom – az eredeti recepthez képest sokféle átalakuláson ment keresztül. Készül hagyományos tésztából különleges lekvárokkal, könnyebb tésztából - és természetesen sósan is.

Az eredeti talkedli nyomában

Egykor a húsvét előtti böjtöt megelőző időszak nem csupán a karneválokról, bálokról volt nevezetes, de farsang ideje a zsírban sült ételekről, bőséges lakomákról is szólt. A tarkedlit is eredetileg sertészsírban sütötték, frissen fogyasztották.

Könnyű kelt tésztából készült, amely az alaposan kizsírozott, forró tarkedlisütőben nyerte el aranysárga színét, amelyet hagyományosan többnyire szilvarösttel kínáltak, mák, cukor és fahéj keverékével hintettek meg.

A hagyományos talkedli (vdolky) receptje

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dl tej
2 dkg friss élesztő
5 csapott evőkanál cukor
2 egész tojás
1 evőkanál rum
3 evőkanál sertészsír (ma már inkább olaj)
1 csipet só
zsiradék a sütéshez.
A tálaláshoz:
szilva- vagy baracklekvár
A szóráshoz:
2 evőkanál darált mák
3 evőkanál porcukor
1 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés: A lisztet tálba szitáljuk. Az élesztőt ½ dl langyos, enyhén cukrozott tejben felfuttatjuk. A liszt közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a felfuttatott élesztőt, majd hozzáadjuk a maradék langyos tejet és a 2 tojás sárgáját. Végül beletesszük a cukrot, a sót, a zsírt vagy az olajat. Fakanállal alaposan kikeverjük. Konyharuhával lefedve, meleg helyen ½ - ¾  órán kelesztjük.
Közben kisebb tálban elkeverjük a darált mákot a 3 evőkanál porcukorral és a teáskanál fahéjjal. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd a lágy kelt tésztához keverjük, 5-10 percig újrakelesztjük.
A talkedliformák mélyedéseit kizsírozzuk/olajozzuk, tűzhelyen, mérsékelt lángon előmelegítjük. A lágy tésztából zsírozott kanállal a mélyedésekbe szaggatunk egy-egy evőkanálnyi darabot. Mérsékelt tűzön mindkét oldalát aranyszínűre sütjük. Azonnal meghintjük a mákos keverékkel, még melegen, lekvárral tálaljuk.

Tarkedlik és modern rokonaik

A tarkedli ma már sertészsír helyett növényi, rendszerint napraforgó- vagy kukoricaolajat tartalmaz, és olajban sül.

Észak-Németországban népszerű szilveszteri édesség a talkedlihez hasonló tésztából készülő Förtchen, Dániában pedig az Æbleskiver. Ez utóbbi almaszemeket jelent, utalva a tarkedlisütőhöz nagyon hasonló, mélyedésekkel ellátott, vastagfalú edényben szabályos gömbbé formálódó fánkféleségre. Ezek gyümölcsökkel vagy édes krémmel, lekvárral összeilletve kerülnek a tányérokra.

Hollandiában szinte nemzeti eledelnek számít a poffertjes, amit szintén mélyedésekkel ellátott sütőben sütnek, porcukorral meghintve, vajjal és cukorsziruppal kínálnak.

Japánban pedig, Honsú szigetének Kanszai prefektúrájában közkedvelt a kerek vagy szögletes, 16 mélyedéssel ellátott formában sült a tako-jaki, amely a tészta egy sós változata – rendkívül forrón, különböző mártásokkal kínálják.

Európa több országában is elterjedtek azonban azok a változatok, amelyek élesztő nélkül, sűrű palacsintatésztából készülnek. Ausztriában pl. úgy különböztetik meg a talkedlisütőben készülő kétféle „fánkot”, hogy a kelt tésztás változatot Dalkennek, míg a palacsintatésztás variációt Liwanzennek hívják.

A tésztába többek között kerülhet finomra reszelt alma vagy körte, de akár mák is!

Töltött mákos tarkedli

Hozzávalók:
10 dkg sovány, krémes túró
1 dl tejföl
20 dkg finomliszt
10 dkg darált mák
3 egész tojás szétválasztva
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál rum
csipetnyi só
A töltelékhez:
szilva- vagy málnalekvár
olaj a sütéshez

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a porcukorral, a vaníliás cukorral és a rummal 5-7 perc alatt fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a túrót és a tejfölt, majd folyamatos keverés mellett alaposan eldolgozzuk. Beleszitáljuk a lisztet, majd a mákot. Alaposan eldolgozzuk, majd a keményre vert tojáshabbal lazítjuk.
A tarkedlisütő mélyedéseit vékonyan kiolajozzuk, a tűzhelyen felforrósítjuk. Evőkanálnyi adagokban beleszaggatunk annyi tésztát, amennyi egy sütésre belefér. Ha már pirul az alja, megfordítjuk, majd 1-2 perc alatt megsütjük a másik felét is.
Tálra szedjük. Ha mindet kisütöttük, egy-egy tarkedli tetejére teáskanálnyi lekvárt halmozunk, és egy másik fánkkal befedjük. Porcukorral meghintve, azonnal tálaljuk.

A tarkedli persze nem csupán édesség lehet, a lángoshoz és más bő zsiradékban sült tésztákhoz hasonlóan elkészíthető akár főételként is. A tésztájába kerülhet reszelt főtt burgonya, finomra aprított füstölt szalonna, sonka és számtalan zöldfűszer, a petrezselyemtől a bazsalikomon át szinte bármi, de mángolddal, spenóttal is rendkívül ízletes.

Póréhagymás talkedli

Hozzávalók:
5 dkg friss élesztő
30 dkg finomliszt
3,5 dl tej
1 mokkáskanál cukor
1 db póréhagyma
1 csapott teáskanál só
2 db tojás szétválasztva
2+1 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint: frissen őrölt bors
olaj a sütéshez

Elkészítés: A tejet felmelegítjük (40 foknál ne legyen melegebb!). ½ dl langyos tejben elkeverjük a mokkáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. 7-8 perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a borsot, elkeverjük. A közepébe kis mélyedést készítünk, beleütjük a két tojás sárgáját, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Elkeverjük, a maradék tejjel lazítjuk a tésztát. Meleg helyen, lefedve, 1 órát kelni hagyjuk.
Közben vékonyra karikázzuk a pórét, 1 evőkanál olajon 3-4 perc alatt enyhén megdinszteljük, félretesszük.
A tojások fehérjéből kemény habot verünk. A már megkelt tésztához keverjük a 2 evőkanál olajat, majd a pórét, végül a tojáshabbal lazítjuk.
A talkedlisütő mélyedéseit kiolajozzuk, evőkanalanként beleszaggatjuk a lágy tésztát. Mindkét oldalát aranyszínűre sütjük.
Frissen, zöldsalátával tálaljuk!

Azoknak sem kell lemondaniuk a tarkedliról, akiknek a háztartásában nincs speciális sütő. Minden recept elkészíthető hagyományos serpenyőben is. Érdemes több változatban is kipróbálni!

Ezek is érdekelhetnek

Friss