Eleged van a fárasztó takarításból? Ezzel az új módszerrel könnyedén lesz mindig tiszta a lakás!

Gyakran úgy érzed, kicsúszik a kezéből az irányítás a lakás tisztán és rendben tartása felett? Nem vagy egyedül! Jó hír, hogy a FlyLady takarítási módszer segít megteremteni és fenntartani a rendet!

Egyszerre mindig csak egy dologgal foglalkozni! – ez a mottója Marla Cilley-nek, az észak-karolinai hölgynek, akinek elege lett abból, hogy politikai karrierje mellett nem nagyon tudott még a háztartással is foglalkozni. Ezért kitűzött magának egy célt, hogy aznap mit csinál majd; de mindig csak egyet. Később ebből született meg a FlyLady (Finally Loving Yourself, vagyis Szeresd Végre Magad) módszer, aminek már több, mint félmillió követője van a világ minden tájáról.


Csak kis lépésekben haladjunk

A módszer lényege, hogy mindig nagyon kis lépésekben haladjunk és valóban rövid időt, naponta csak néhány percet foglalkozzunk a takarítással. Ennek azonban legyen egy pontos menetrendje, amit egy napi, egy ötnapos és egy ötheti beosztással határozunk meg, emellett a lakásunkat is felosztjuk öt zónára. A hétvége mindig maradjon szabadon, az a pihenés ideje. A takarításra fordított időt is írjuk bele és azt tartsuk is be, még akkor is, ha például az előre meghatározott tíz perc alatt nem végzünk teljesen az adott feladattal.
A napi munkákkal a gyorsan eluralkodó káoszt akadályozzuk meg, a hetivel a takarítással haladunk. Az öt hetivel pedig azokkal a feladatokkal, melyeket havonta szükséges elvégezni a háztartásban.

 

Hurrá, sikerült!

Ezzel a módszerrel minden napra jut sikerélmény, így nem azzal a tudattal fekszünk le egy fárasztó munkanap után, hogy ma sem tudunk a háztartással foglalkozni.
A kis lépéseknek és a pontos tervezésnek köszönhetően teljesen átláthatóak a feladatok, és nem kell lelkiismeret-furdalást éreznünk, ha például aznap nem porszívóztunk fel, hiszen az egy másik nap programja lesz. A naptár pontos kezelése azoknak is hasznos, akik egy kicsit szétszórtak, hiszen pontos útmutatást ad nekik, csak követniük kell. Az előre meghatározott idő pedig könnyebbséget jelent a „nemszeretem” munkákban, hiszen például a magunknak előírt 10 percig biztosan képesek leszünk rá, és tudjuk, hogy amint letelik, abbahagyhatjuk – még akkor is, ha nem végeztünk vele teljesen, mert majd másnap folytatjuk.


Hogyan készítsek takarítási naptárt?

A lényeg, hogy a beosztás készítésél kizárólag a saját igényeinket és otthonunkat vegyük alapul. Aki például egy egészen kicsi lakásban él, annak lehet, hogy a havonta végzendő feladatokból kevesebb jut, így többet tud naponta végezni, aki pedig egy nagy házban él, az az öthetes beosztást cserélheti akár hathetesre vagy még hosszabbra. Ha esetleg lassúnak találjuk a havi beosztást, akkor csak napit és hetit készítsünk, a lényeg, hogy folyamatosan legyen meg takarítás körforgása a lakásban.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek