Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tabasco, a messziről jött, csípős nyelvű barát

default user icon
SB
A Tabasco egy csípős ízesítő, melyet szószokhoz, koktélokhoz. salátákhoz használunk. Néhány csepp elég belőle, hogy forró íze új dimenziót adjon a vele készült ételnek.
Tabasco történelem

Igazi amerikai termék, melyet még mindig ugyanúgy és ugyanott készítenek, ahol az 1860-as években elkezdték, az USA déli részén, New Orleanstól két órányira, Avery Islanden. A Tabasco-birodalom a McIlhenny család kezében van, a fejlődés majd 150 éve töretlen, ma már a világ 160 országába exportálnak, naponta 750.000 piroskupakos üvegcse készül, melyek cimkéjét 22 nyelven nyomtatják.

Hogy készül?

A receptúra és a készítés módja nem változott az évek alatt. A Tabascóban csak cayenne paprika (angolul cayenne pepper, ezt szokták magyarra cayenne borsnak fordítani), só és ecet van.

A paprikákat a tökéletes érettség pillanatában szüretelik. Annak megállapítására, hogy a legtökéletesebb időpontban veszik le a cayenne paprikát a tőről, egy apró tabaszkópirosra festett fabotot használnak, a „le petit bâton rouge”-t. Ha megegyezik a paprika színe a bot pirosával, megfelelően érett, ha nem, még érnie kell.

A leszüretelt paprikát darálják, majd speciális helyi sóval sózzák, és fehér tölgyhordókban három évig, ecet hozzáadásával érlelik. Szűrés után csomagolják.

Tabasco-fajták

Nem csak piros Tabasco létezik, a jellegzetes piros kupakú eredetin kívül hozzájuthatunk a pirosnál kevésbé csípős, zöld változathoz, mely jalapeno paprikából készül, van fokhagymás, Buffalo és chipotle (füstölt, szárított jalapeno paprika) variáció is.

Mibe tegyük?

A csípős ízeket kedvelők egyik kedvence lehet a Bloody Mary (Véres Marcsa) nevű koktél, mely elmaradhatatlan kelléke a másnapossággal való küzdelemnek.

A Tabascóval feldobható a reggeli rántotta és a vendégfogadásra szánt tatárbifsztek is.
Ízesíthetünk vele halakat, zöldséges ételeket, de finom pizzára csepegtetve, esetleg salátadresszingeket is fűszerezhetünk parányi Tabascóval.

Hideg vagy meleg mártásokhoz is illik, ha szeretjük a csípősebb ízeket, és ne feledkezzünk meg róla grillpartikon sem: mézzel, citrommal, olajjal keverve isteni grillpác készül belőle.

Gyors mexikói avokádókrém

Hozzávalók:
1 érett avokádó
1/2 lime (zöld citrom) leve
1/2 édes vagy lilahagyma apróra kockázva
1/2 paradicsom (nagyobb) apróra kockázva

frissen őrölt feketebors
3-4 evőkanál friss koriander felaprítva
pár csepp Tabasco

Elkészítés: Az avokádót félbevágjuk, eltávolítjuk a magját, majd egy kanállal a húsát kivájjuk. Egy tálban villával összetörjük, sózzuk, borsozzuk, ráfacsarjuk a lime levét. Végül belekeverjük a felaprított hagymát, paradicsomot és koriandert, ízlés szerint adunk hozzá Tabascót. Tortilla chips-szel azonnal tálaljuk.

Déli grillpác (Southern Style Sauce)

Hozzávalók:
1 csésze ketchup
3 evőkanál méz
1 evőkanál citromlé
1 kiskanál Tabasco szósz
őrölt feketebors

Elkészítés: Keverőtálban alaposan dolgozzuk össze a hozzávalókat, majd 1 órányira forgassuk bele a sütni kívánt húst. Sütés közben gyakorta kenegessük a maradék páccal.

Buffalo csirkeszárnyak zöldségekkel és kéksajt-mártogatóssal

Hozzávalók 1 személyre:
3 csirkeszárny
1/4 evőkanál Tabasco szósz vagy csípős paprikakrém
fél evőkanál 

fehérbors
1/8 csésze kék sajt
3 evőkanál joghurt
petrezselyem
zellerszár
2 szem koktélparadicsom
1/4 kígyóuborka

Elkészítés: A csirkeszárnyakat enyhén besózzuk, és forró sütőben olaj nélkül ropogósra sütjük. Tálra szedjük, és még forrón rátesszük a margarint, sót, borsot és ízlés szerint Tabasco szószt, összekeverjük.
A zellert és a kígyóuborkát hosszúkás darabokra vágjuk, majd a zöldségéket a paradicsommal együtt tálra készítjük. A kék sajtot villával megtörjük, és összekeverjük a joghurttal és az apróra vágott petrezselyemmel. A csirkeszárnyakat a sajtmártásba mártogatható zöldségekkel tálaljuk. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss