Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szűzérmék rózsaborssal, zsályás sajtmártással és karfiolpuffanccsal

75 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 60 dkg szűzérme
  • 1 kávéskanál rózsabors
  • 1 mokkáskanál só
  • 5 dl tej
  • A mártáshoz:
  • 3 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 4 dl tej
  • 10 levél zsálya
  • 10 dkg emmentáli sajt
  • bors
  • A puffancshoz:
  • 20 dkg karfiol
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 dl tejszín
  • 5 evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 evőkanál zsemlemorzsa
  • bors
  • Valamint:
  • olívaolaj a sütéshez

Elkészítés

Elkészítés: A húst előző este beáztatjuk a tejbe.

A mártáshoz a vajat megolvasztjuk egy lábasban, rászórjuk a lisztet. Kevergetve zsemleszínűre pirítjuk. A zsályaleveleket durvára vágjuk, a liszthez adjuk, majd a forró tejet is belecsorgatjuk, simára keverjük habverővel, majd besűrítjük. Belereszeljük a sajtot, egy csipet szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk. Kevergetve megvárjuk, míg elolvad a sajt, kész is.

A rózsaborsot és a sót mozsárba tesszük, összetörjük (nem kell túl apróra). Papírtörlővel leitatjuk a húsról a tejet, rászórjuk a borsot, belemasszírozzuk. Egy serpenyőbe fél cm-nyi olívaolajat öntünk, mikor forró, beletesszük a szűzérmét. Pár perc alatt minden oldalát megpirítjuk, majd gyorsan (és óvatosan) alufóliába csomagoljuk 15 percre.

A karfiolt lobogó, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, áttörjük. Hozzákeverjük a vajat, a tejszínt, a pirospaprikát, belereszeljük a fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk. A lisztet evőkanalanként hozzákeverjük villával, addig folytatjuk, míg könnyen formázható masszát kapunk. A hús sütése után visszamaradt olívaolajhoz hozzáöntünk annyit, hogy 1,5 cm-nyi legyen, ismét felforrósítjuk.

2 evőkanál segítségével a masszából puffancsokat formázunk. Óvatosan megforgatjuk zsemlemorzsában, majd az olajban barnára sütjük.

Tálaláskor a szűzérmét 1,5-2 cm-es korongokra vágjuk, fejenként 4-5 darabot tányérra teszünk, mellé a karfiolpuffancsokat, majd ráöntjük a mártást.

Ezek is érdekelhetnek