Elkészítés: A húst folyó vízzel leöblítem, papírtörlővel a vizet leitatom, kockákra vágom (utána már nem mosom).
Vastag aljú edényben a zsiradékon a szalonnát kisütöm, rádobom a vöröshagymát, megpirítom, majd benne a fokhagymát is. Meghintem pirospaprikával, a húst azonnal hozzáadom, és magas hőfokon folytonos keveréssel jól körbepirítom (vigyázva, hogy a paprika nehogy megégjen).
A zöldpaprikát és zellert is átpirítom rajta egy kicsit, majd sózom, borsozom, és a többi fűszerrel ízesítem, 1 babért dobok rá, és meglocsolom a musttal. Forrástól lassan, takarékon párolom saját levében. (Ha kellőképp takarékra állítjuk, saját levében megpuhul, nem kell vízpótlás.) A marha korától függően párolom a húst puhulásig, közben - ha szükséges - utána fűszerezem.
Amikor a hús már jó puha (de még nem az igazi), hozzáadom a paradicsomot is, amikor összeesik, megöntözöm a borral, és addig főzöm néha megkevergetve, ameddig a hús megfelelően puhára fő, és csak a sűrű szaftja marad alatta.
Közben a tarhonyát kevés olajon megpirítom, beledinsztelem a vöröshagymát, felengedem 9 dl forró vízzel, sózom, borsozom, a krumplikockákat is belekeverve kb. 20 perc alatt fedő alatt takarékon puhára párolom.
A pörköltet a krumplis tarhonyával tálalom, hozzá ízlés szerint savanyúságot vagy gyümölcskompótot kínálok.