A szüret komoly és kemény munka. Összesereglik ilyenkor család, rokonság, sőt ismerősök, akár napszámosok is jönnek, hogy segítő kezet nyújtsanak a szőlősgazdának. Mivel a munka hajnalban kezdődik, alapozásnak jóféle pálinka és szalonna dukál, hogy a szorgos szüretelő sereg kibírja erővel az ebédig. A bográcsban birkagulyás, pincepörkölt vagy ludaskása rotyog: lényeg, hogy csípős és zsíros legyen, hiszen ez tartja rendben a gyomrot a leguruló néhány pohárka bor után - és előtt... Hiszen a poháremelgetés délután csak fokozódik, hogy estére teljes csúcspontjára érjen a mulatság.
Aki éppenséggel nem szőlősgazda, és még csak szüretre sem hivatalos... annak sem kell lemondani a szüreti szezon legfinomabb ételeiről. A szőlős, mustos, boros receptek egyszerűen isteniek!