Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Végre eljött a mi időnk! Elismerték, hogy a magyar konyha egyik népszerű alapanyaga igazi szuperzöldség!

A szakemberek úgy vélik, hogy a gasztronómia következő meghatározó szereplője egy olyan sokoldalú zöldség lesz, amely még a kelbimbót is maga mögé utasítja.

A közösségi médiában, a gasztro csatornákon számos olyan videóval találkozhatunk, amelyekben a szakácsok – a világ minden tájáról – az egekig magasztalják a káposztát, amely a magyar konyha egyik népszerű alapanyaga is.

Tápanyagokban gazdag

A népszerűség nem is csoda, hiszen a káposzta nemcsak rendkívül finom, hanem nagyon egészséges is. Amellett, hogy rostokban gazdag, nagy mennyiségű K- és C-vitamint, valamint folsavat tartalmaz. Kisebb mennyiségben pedig A- és B6-vitamin, mangán, kalcium, kálium, vas és riboflavin is található benne.

Rendkívül egészséges

A számos, értékes tápanyag mellett rákellenes vegyületek is vannak a zöldségben, amely a gyulladások és a szívproblémák ellen is pozitív hatással van – ez utóbbi antocianin tartalmának köszönhető.
Ezt bizonyítja a Circulation folyóiratban megjelent egyik tanulmány is, amelynek során a szakemberek 93 600 nőt vizsgáltak meg, és megállapították, hogy azoknál kisebb volt a szívroham kockázata, akik többször fogyasztottak antocianinban gazdag ételeket – írja a Daily Mail.
Emellett a káposztában található oldható rostok csökkentik a szervezet rossz koleszterinszintjét, azonban azt érdemes tudni, hogy a keresztesvirágú növények fogyasztása puffadást okozhat, pont a magas rosttartalomnak köszönhetően.

Páratlan ízélmény

A szakértők szerint ez lesz a szezon legmenőbb zöldsége, amely számos módon elkészíthető, például grillezve is rendkívül finom: miután megpirul a levele, a karamellizálódás hatására édeskés ízű lesz. Ezt a páratlan ízélményt pedig különféle fűszerekkel, valamint pácokkal fokozhatjuk tovább.
Laura Geraty dietetikus és séf is úgy véli, hogy a káposzta rendkívül sokoldalú, húsos zöldség, amely akár főételként is megállja a helyét. Elkészítése során azonban arra érdemes figyelni, hogy ne főzzük túl, ugyanis ilyen esetben kellemetlen, kénes szagot áraszt, ami az egész lakást átjárja. 

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss