Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szupergyors, szuperegészséges vöröslencse curry

default user icon
MME
Akik követik a Házisáfrány blogomat, tudják, nem én vagyok a tipikus egészség blog. Ez persze nem azt jelenti, hogy ellene vagyok az egészséges ételeknek, sőt! Én csak azt utálom, de őszintén, amikor az épp aktuális, tiszavirág életű gasztrotrend kifacsart szabályait követve valaki úgy készít el egy fogást, hogy nagyjából minden egyes hozzávalót valami mással helyettesít benne: tej helyett gabona ital, vaj helyett kókuszzsír, cukor helyett xilit, liszt helyett valami gluténmentes rémség, ne is menjünk bele!

Abban az esetben azonban, amikor egy étel egészséges és finom, úgy, hogy nem is kell újragondolni, én is tök boldog vagyok, és az egészségtudatos barátaimat is bátran meg merem hívni rá.

Erről a curryről még a legvéresszájúbb táplálkozás-őrültek sem tudnak rosszat mondani, hiszen vegán, egészséges, és nincs benne se glutén, se laktóz. Persze engem az sokkal jobban érdekel, hogy az íze csodás, elkészíteni összesen 20 perc, és miután húsmentes, remek könnyű vacsora válhat belőle, még a nagy nyári hőségben is. Nem beszélve arról, hogy csupa olyan hozzávalóból áll, ami nem romlandó, így bármikor elő tudod húzni a kamrából, tehát főzés előtt még csak be se kell vásárolnod.

Nu. És akkor a recept. Ha vegán változatot szeretnél, használj vaj helyett semleges ízű olajat, de ha nem akarod agyon cifrázni a rizst, elég, ha simán megfőzöd és kihagyod a zsiradékot, meg a kókusztejet. Ez a változat azonban annyira finom, hogy ha én te lennék, nem hagynám ki.

Hozzávalók 4 fő részére:

200 g jázmin vagy basmati rizs (ha nincs, bármilyen hosszú szemű rizs megfelel!)
1 tk vaj (elhagyható)
½ tk barnacukor (elhagyható)
500 ml kókusztej
40 ml semleges ízű olaj
8-10 g hámozott, reszelt gyömbér
2 gerezd fokhagyma
½ kis hagyma
½ tk őrölt koriander
½ ek őrölt római kömény
1 tk kurkuma
200 g vörös lencse
1 csokor friss koriander

Elkészítés:

Egy vastag fenekű lábasban, közepes lángon olvaszd fel a vajat. Dobd rá a cukrot és karamellizáld egy percig.

Öntsd rá a rizst és pirítsd további 1 percig, de ügyelj rá, hogy ne kezdjen barnulni.

 Add hozzá a rizs űrtartalmának a 1.5 szeresét folyadékban. (1 bögre rizshez 1.5 bögre folyadékot). Akkor lesz a legfinomabb, ha a folyadék 50%-a víz, a maradék 50% pedig kókusztej.)

Sózd meg annyira, hogy kellemesen sós legyen, forrald fel nagy lángon, takard le jól záródó fedővel és vedd a lángot a lehető legkisebbre. Hagyd, hogy a saját gőzében párolódjon 20-25 percig, és a fedőt ekkor véletlenül se emeld fel!  

Közben hámozd meg a gyömbért és reszeld le kis lyukú reszelőn. Tisztítsd meg a hagymát és a fokhagymát és aprítsd nagyon finomra.

Hevítsd az olajat közepes lángon, vastag fenekű edényben. Add hozzá a hagymát és a gyömbért meg egy kevés sót. Párold, míg a hagyma üvegesedni kezd, majd add hozzá a fokhagymát és párold további 1-2 percig.

Szórd rá a fűszereket. Nyugodtan lehetsz bátor, nem fogod az ételt túlfűszerezni!

Add hozzá a lencsét és a kókusztejet, meg némi vizet. Takard le és párold. Ha nagyon beszívná a folyadékot, időről időre pótold egy kevés vízzel.

Ha a lencse már megpuhult, és híg rizottó állaga van, húzd le a tűzről. Tálald a rizzsel és ha szereted, friss korianderrel.                 

Még több recept, praktika, cikk Házisáfránytól! >>>

ELRONTHATATLAN ÉLESZTŐMENTES PITA >>>

HA MÁR UNOD A HAGYOMÁNYOS PANÍRT: CSIRKEFALATKÁK TEMPURA TÉSZTÁBAN >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss