Mivel a burgonya egyike azoknak a növényeknek, amely a világ szinte minden részén megterem, majd’ minden nemzetnek megvannak a maga specialitásai. A magyarok többek között a krumplileves-készítésben (is) brillíroznak, számtalan olyan receptünk van, amely elő- és főételként is tökéletesen megállja a helyét. Mi most a klasszikus, kolbászos változatot készítettük le videón - ha valaki még ennél is tartalamasabbra vágyik, akkor galuskát is szaggathat bele!
Hozzávalók a tejfölös -kolvászos krumplileveshez:
- 2 ek olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 50 dkg burgonya
- 30 dkg száraz, füstölt kolbász
- 5 dkg petrezselyem
- 5 dkg sárgarépa
- 2 db babérlevél
- só
- frissen őrölt bors
- 1,5 dl zsíros tejföl
Elkészítése:
- A tejfölös krumplileveshez az olajat felhevítjük egy fazékban, beleszórjuk a kockákra vágott vöröshagymát és üvegesre pároljuk, majd beletesszük a felkarikázott kolbászt és megpirítjuk.
- Hozzáadjuk a megtisztított, karikára vágott petrezselyemgyökeret és répát, valamint a megtisztított kockára vágott krumplit.
- Fokhagymával, babérlevéllel ízesítük, sózzuk, borsozzuk, majd felengedjük kb. 1 liter vízzel.
- Közepes lángon főzzük, amikor a burgonya már kezd puhulni, belekeverjük a tejfölt és összeforraljuk.