Halálos is lehet a szúnyogcsípés - így óvd meg tőle a kutyádat

Magyarországon évről-évre nő a szívférgességgel fertőzött kutyák száma. A betegséget a fertőzött szúnyogok terjesztik: a csípéstől számítva körülbelül 6-7 hónap után az állat testében kifejlődnek a férgek, amelyek megtelepszenek a tüdő vagy szív ereiben. Kezelés nélkül 5-7 évig is élősködhet a szervezetben, súlyos egészségügyi problémákat okozva. Hogyan védekezhetünk ez ellen hatékonyan? Egy állatorvost kérdeztünk a leghatásosabb módszerekről.

A szívférgesség a kutyák legnagyobb ellensége: a szúnyogcsípés okozta fertőzés hosszú évekig észrevétlen maradhat, ezért fontos a korai felismerés. Minden félévesnél idősebb kutyánál érdemes legalább évente egyszer elvégezni a szűrést. Ma már létezik olyan gyorsteszt is, amely néhány csepp vérből percek alatt kimutatja, hogy kedvencünk fertőzött-e - mondta el a Ripost.hu-nak Dr. Varajti Attila állatorvos.


Hogyan védekezzünnk a szívférgesség ellen? 

Tabletta

A szívférgesség gyógyítása hosszadalmas és költséges, előrehaladott állapotban akár halálos kimenetelű is lehet, de szerencsére lehet ellene védekezni. Ma már különféle tabletta formájú készítmények is kaphatók, amelyek elpusztítják a lárvákat. Ezeket általában havi rendszerességgel kell beadni a kutyáknak, de előzetes szűrés nélkül tilos alkalmazni.

Spray, oldat vagy nyakörv

Ha valaki úgy dönt, hogy nem él a tablettás kezeléssel, fontos, hogy más készítményekkel egész évben védje kedvencét az élősködők ellen. A patikákban számtalan szúnyogirtó spray, csepegtetős oldat vagy nyakörv kapható, amelyek a kullancsokat, bolhákat is távol tarthatja. Mivel nem jelentenek 100 százalékos megoldást, érdemes többféle készítményt együtt használni, vagy más gyógyszerekkel kombinálni.

Szúnyogűző növények és illóolajok

Vegyük körbe magunkat olyan növényekkel, amelyek illatanyaga elriasztja a vérszívókat. Kiváló választás lehet a zsálya, macskamenta, levendula, rozmaring, citromfű, barátcserje, vagy a dohányvirág, melyek csokrai szárítva és lelógatva ugyanolyan hatásosak a repülő rovarok ellen. Ha van otthon citromfű, levendula, rozmaring, illetve borsmenta illóolajunk, cseppentsünk ezekből egy tálba, majd tegyük ezeket a háziállatoktól távol, a kerti asztalra vagy az ablakpárkányra. A szúnyogok elkerülik az esővíz tárolót is, ha néhány olajat teszünk bele.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss