Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szultán tekercs eperrel

35 szavazat
50 perc
mester
költséges
4 adag
Hozzávalók
  • 1/2 csomag kókuszreszelék
  • 1 liter tej
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 2 púpos evőkanál kakaópor
  • eper
  • méz
  • a habhoz:
  • 400 ml habtejszín
  • 7-11 evőkanál cukor
  • habfixáló
Allergének
  • Glutén

Elkészítés

  1. Egy gáztepsit kibélelünk frissentartó fóliával, és alaposan, egyenletesen megszórom kókuszreszelékkel.
  2. A tejet beleöntjük egy lábosba, hozzáadjuk a cukrot, a kakaóport és a lisztet, majd kézi habverővel elkeverjük.
  3. A lábast a tűzhelyre tesszük, és elkezdjük nagy lángon folyamatos keverés mellett sűrűre főzni. Még melegen a kókuszreszelékes tepsibe kanalazzuk, és egy lapos kanállal, vagy késsel, esetleg habkártyával egyenletesen elsimítjuk.
  4. Kicsit hűlni hagyjuk – nem nagyon, mert ha mondjuk hűtőhideg lesz, akkor nem tekerhető, törik, ha túl melegre hagyom, szétfolyik.
  5. A habtejszínt ízlés szerinti cukorral (nálunk a 4 dl habtejszínhez 7 csapott evőkanál cukor megy), és opcionálisan, egy csomag habfixálóval kemény habbá verjük.
  6. A habot egyenletesen eloszlatjuk a kakaós masszán. 
  7. Az egészet egyszer széltében kettévágjuk, majd hosszába 3-szor, hogy 2x4 azaz 8 csíkot kapjunk. Ekkor jön a zsonglőrködés: óvatosan, kézzel, esetleg villával feltekerjük a 8 tekercset. Néha még meg-meg szórjuk kókuszreszelékkel, hogy könnyebb legyen tekerni.
  8. Fél-fél teáskanál mézzel megcsorgatott eperszemekkel tálaljuk. Török kávéval kínáljuk. 

 

Megjegyzés

Nem tipikus vendégváró sütemény, de tipikus török/mediterrán édesség abból a szempontból, hogy ragadós, borzasztóan édes, és mire megesszük, mindenünket – is - összekentjük vele. - Kujbus Koppány

Ezek is érdekelhetnek