hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szpanakopitta (Görög spenótos lepény)

MME MME
1 4.3/5
rafinált
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók 6 személyre:
  • 1 kg spenót,
  • 2-3 csomó újhagyma,
  • 1 evőkanál só,
  • 15 dkg vaj,
  • 2 közepes vöröshagyma,
  • 2 nagy tojás,
  • 20 dkg juhsajt (feta),
  • frissen őrölt fekete bors,
  • 10 réteslap

Elkészítés

Elkészítés: Megmossuk, késsel vagy géppel apróra vágjuk a spenótot, finomra szeleteljük az újhagymát, megfelelő edényben a spenóttal felváltva rétegesen egymásra rakjuk, mindegyik réteget megsózzuk. Húsz percig pihentetjük. A vaj felét serpenyőben felhevítjük, és üvegesre pirítjuk benne a finomra vágott vöröshagymát. A hagymás spenótból kifacsarjuk a nedvet, s összemixeljük a megpirított vöröshagymával. Felverjük a tojást, elkeverjük az összetört juhsajttal, s jól elkeverjük a hagymás spenóttal.
Felolvasztjuk a megmaradt vajat, kikenünk vele egy 25 cm átmérőjű, négy cm magas tűzálló edényt, elterítünk benne egy réteslapot úgy, hogy a széle túlérjen a tálon. Megkenjük a felolvasztott vajjal, a többi réteslapot közben nedvesen tartjuk. Egymásra rakunk – mindegyiket megvajazva – öt réteslapot, elterítjük rajta a spenót tölteléket, ráterítünk még négy megvajazott réteslapot, mindegyiket levágjuk a tál nagyságára. Az alsó rétegek szélét ráhajtjuk a legfelsőre, s az egészet leborítjuk az utolsó réteslappal. Előmelegített sütőben megsütjük, amikor megpirult, kivesszük, lehűtjük, tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.

Ezek is érdekelhetnek