Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szőlőzselés pohárkrém pirított mákkal

45 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4-6 pohárhoz:
  • 1 kg othello szőlő
  • méz (vagy cukor)
  • őrölt fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • Valamint:
  • 25 dkg mascarpone
  • 1-2 dl habtejszín
  • porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • őrölt fahéj
  • 2-3 evőkanál mák

Elkészítés

Elkészítés: A szőlőt szemezzük le, majd turmixoljuk össze. Ezután öntsük egy serpenyőbe, és főzzük pár percig, majd egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok és a héj ne kerüljenek bele a zselébe.

A leszűrt szőlőlevet öntsük vissza a serpenyőbe, majd ízlés szerint ízesítsük mézzel (vagy cukorral), őrölt fahéjjal és a vaníliás cukorral. Ezután tegyük vissza a tűzre, és főzzük pár percig. A kukoricakeményítőt keverjük simára egy kevéske vízzel, majd állandó keverés mellett öntsük hozzá a szőlőléhez, és állandó keverés mellett sűrítsük be, majd vegyük le a tűzről, és öntsük bele a poharakba. Végül hagyjuk teljesen kihűlni.

A mákot tegyük egy teflon serpenyőbe, 1-2 perc alatt, állandó keverés mellett, alacsony hőfokon pirítsuk meg (vigyázzunk, nehogy megégjen!). Ezután a megpörkölt mákot öntsük ki egy tányérba, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A mascarponét keverjük simára ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a vaníliás cukorral és a fahéjjal. A habtejszínt verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan, keverjük hozzá a mascarponekrémhez.
Keverés közben szórjuk hozzá a megpörkölt mákot is.

A poharakban lévő teljesen kihűlt szőlőzselére kanalazzuk rá a mákos-mascarponés habot, majd díszítsük a tetejét félbevágott szőlőszemekkel.

Az elkészült pohárkrémet tálalhatjuk azonnal, vagy pár órára betehetjük a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, és az ízek jobban összeérjenek.

Ezek is érdekelhetnek