Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szőlős-túrós béles tokaji mártással

MME MME
90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 25 dkg cérnametélt
  • 5 dl tej
  • 25 dkg túró
  • 4 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 25 dkg szőlő
  • reszelt citromhéj
  • 1 csomag réteslap
  • olaj
  • porcukor
  • A tokaji mártáshoz:
  • 1,5 dl tej
  • 1 dl tokaji aszú
  • 6 dkg porcukor
  • 3 dkg keményítő
  • 4 tojás
  • 1/4 rúd bourbon vanília

Elkészítés

Elkészítés: A cérnametéltet a tejben megfőzzük, pihentetjük 5 percet, majd hozzákeverjük a cukrot, a túrót, a reszelt citromhéjat, a tojássárgákat, a vaníliás cukrot. A tojásfehérjét habbá verjük, majd a szőlőszemekkel együtt beleforgatjuk a túrós-tésztás masszába.

A réteslapokat olajjal megkenjük, a tepsit kibéleljük a réteslapokkal. Beleöntjük a túrós tölteléket, ráhajtjuk a réteslapokat, megkenjük olajjal, és 180 fokos sütőben 45-50 percig sütjük.

A mártáshoz a tejhez adjuk a kettévágott vaníliarúd kikapart belsejét és a tokaji aszút, felforraljuk. A tojássárgákat a porcukorral és a keményítővel simára keverjük, folyamatos kevergetés mellett a forró tejhez adjuk, és amikor felforrt, lehúzzuk a tűzről. Felverjük a tojásfehérjét, és finoman beleforgatjuk a forró krémbe.

A szőlős vargabélest a tokaji-mártással kínáljuk.

Megjegyzés

Dunszt Zsolt receptje, fotó: Győrfi Viktória, styling: Matis Edit Dodi - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss