Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szőlős kosárka

5/5
30 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 24 darabhoz:
  • A tésztához:
  • 12,5 dkg süteményliszt + 3 evőkanál a nyújtáshoz
  • 5,5 dkg finomra őrölt mandula
  • 9 dkg hideg vaj + 1 dkg a formákhoz
  • 6 dkg átszitált porcukor
  • 1 db közepes méretű tojás kissé felverve
  • 1 nagy csipet só
  • A töltetlékhez:
  • 6-6 szép nagy szőlőszem (rozé és fehér)
  • 2 dl hideg habtejszín
  • 10 dkg ricotta vagy sovány, krémes túró
  • 2 evőkanál vaníliával kevert porcukor

Elkészítés

Elkészítés: A kosárkaformákat 1 dkg hideg vajjal vékonyan megkenem, felhasználásig hűtőszekrényben tárolom.

A tésztához a lisztet, a mandulát és a cukrot tálba szitálom, apró kockákban hozzáadom a hideg vajat, valamint egy csipet sóval gazdagítom. Gyorsan elmorzsolom, majd a kissé felvert tojással tésztává állítom össze a hozzávalókat. Enyhén lisztezett konyhai felületen azonnal 2 mm vékony lappá nyújtom. Gyorsan kell vele dolgozni, mert ha felmelegszik a tészta, nehéz vele bánni!

A kosárkákkal kiszaggatom, a tésztával óvatosan kibélelem a formákat, majd 1 órára hűtőszekrénybe helyezem, hogy kellően kemény tésztát kapjak.

A légkeveréses sütőt 175 fokra előmelegítem, a hűtőszekrényből kikerült kosárkák alját villával sűrűn megszurkálom, így elkerülhető a tészta felemelkedése sütés közben. 12-15 perc alatt ropogósra sütöm a tésztakosárkákat. Rácson hagyom hűlni, óvatosan kiemelem őket a formából, hogy össze ne törjenek.

Közben elkészítem a tölteléket. A szőlőszemeket félbevágom, ha szükséges, eltávolítom a magjukat. A tejszínt félkemény habbá verem, majd 1-2 perc elteltével belekanalazom a ricottát (vagy a sovány túrót), vaníliás porcukorral édesítem, további 2 percig habosítom.

A krém akár egyszerűen belekanalazható a már kihűlt kosárkákba, de csillagcsőrös habzsákba (vagy csillagcsőrrel ellátott nejlonzacskóba) szedve igazi látványos krémrózsák varázsolhatók a tésztába. Minden kosárka tetejére 1-1 szem szőlőt ültetek.

Megjegyzés



További fotók, érdekességek és receptek Habliliom blogjában! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss