Az ananászt meghámozzuk, negyedeljük, és eltávolítjuk a torzsáját. A gyümölcs húsát kis darabokra vágjuk, és lemérünk belőle 50 dkg-ot. Mély, magas falú fazékba tesszük, felöntjük körülbelül egy dl vízzel, és hozzáadjuk a fahéjat. Kis lángon 30 percig főzzük vagy amíg az ananász megpuhul. Végül kivesszük belőle a fahéjat.
A megmosott szőlőt leszemezzük. 25 dkg szőlőszemet elfelezünk, egy fazékba tesszük, 15 percig főzzük, majd egy szitán átpasszírozzuk. A megmaradt szőlőt negyedeljük és kimagozzuk. A gyömbért meghámozzuk és lereszeljük.
Az ananászt pürésítjük, majd egy fazékban összekeverjük az ananászpürét, az átpasszírozott szőlőt, a negyedelt szőlőt és a gyömbért. Felforraljuk, majd belekeverjük a befőzőcukrot. Körülbelül 10 percig főzzük.
Elvégezzük a zselépróbát: kevés gyümölcsmasszát teszünk egy hideg tányérra – ha sűrű, kész a lekvár. Ha még folyós, kevés citromsavat keverünk a lekvárba, és néhány percig tovább főzzük. A forró lekvárt sterilizált üvegekbe töltjük, és jól lezárjuk. Lefordítva hagyjuk kihűlni.