Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szódabikarbóna helyett mosószódát árult egy csomagolásmentes bolt Budapesten

default user icon
MME
Egy méltán népszerű csomagolásmentes bolt a Facebook oldalán közleményben tudatta, hogy az elmúlt 2 hétben, szódabikarbóna helyett mosószódát árusítottak. Arra kérik azokat, akik náluk ilyen terméket vásároltak, vagy csak takarításhoz és mosáshoz használják a fehér port, vagy vigyék vissza hozzájuk. A mosószóda ugyanis mérgező, emberi fogysztásra semmiképp sem alkalmas.

A Ligeti Bolt nevű csomagolásmentes üzletlánc a Facebook oldalán tájékozatta a vásárlóit arról, hogy szódabikarbóna helyett mosószódát árusítottak a 13. kerületi, Katona József utcai üzletben.

A közlemény szerint június 18-tól egészen július 1-ig, vagyis közel két héten át árulták szódabikarbónaként a mosószódát.

A bolt közlése szerint a beszállítótól kapták a megrendelt 25 kilós szódabikarbóna helyett hasonló kiszerelésű mosószódát.

"Bár a szódabikarbónát legtöbben takarításra veszitek, mégis szeretnénk figyelmeztetni titeket, hogy semmilyen módon ne kerüljön fogyasztásra sem étel, sem ital összetevő formájában, mert lúgos kémhatása miatt egészségügyi problémákat okozhat!" – írják.

A mosószódát általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószerként szokták használni, ruhák áztatására, mosására, mosogatására, szennyezett felületek tisztítására használható. Belégzés esetén az orr- és garatüregben fájdalmas, égető érzéssel kísért légúti irritációt okozhat, bőrre kerülve irritációt okozhat, lenyelve pedig a dózistól függően émelygést, (esetenként véres) hányást, hasgörcsöket, (véres) hasmenést, de marásos sérülés alakulhat ki a száj- és garatüregben, ezért a szájba került anyagot azonnal ki kell öblíteni ivóvízzel, sok vizet (ha egyidejűleg egyéb méreganyag nem jutott a szervezetbe, esetleg tejet) kell itatni a sérülttel, valamint azonnali orvosi ellátást kell biztosítani.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kéri mindazokat, akik fogyasztottak a tévedésből árusított mosószódából, feltétlenül forduljanak orvoshoz. Az ügyben a Fővárosi Kormányhivatal is vizsgálatot indított.

A bolt közölte, a termék forgalmazását azonnali hatállyal felfüggesztették, és arra kérik a vásárlókat, hogy aki a boltban az elmúlt két hétben szódabikarbónát vett, az vagy csak tisztítószerként használja, vagy vigye vissza a boltok valamelyikébe, ahol visszaveszik.

"Egyúttal az okozott kellemetlenségért elnézést kérünk, nagyon sajnáljuk, hogy ez az eset a boltunkban előfordulhatott! A jövőben még kiemeltebb figyelmet szentelünk annak, hogy megfelelő termékeket árusítsunk, a kimért szódabikarbóna forgalmazásának megszüntetését pedig fontolóra vesszük" – tették hozzá.

Ezek is érdekelhetnek

Friss