Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4 szenzációs szlovák fogás, amit ismerned kell - eredeti receptek!

Északi szomszédaink konyháján érződik, hogy az idők folyamán sok mindent átvettek a környező népektől, de kétségtelenül vannak saját specialitásaik is. Következzen néhány kevésbé ismert, ám annál finomabb fogás!

A szlovákok szeretik a leveseket, a kiadós húsos fogásokat és a különféle tésztákat. A nemzeti ételnek tartott juhtúrós galuska (bryndzové halušky) hasonlóan híres, mint a japánoknál a szusi vagy az olaszoknál a pizza. A vendéglők étlapjáról nem hiányozhat a kapustnica (hagyományos káposztaleves füstölt kolbásszal vagy gombával), a cibulova (hagymaleves húsdarabkákkal), a klasszikus töltött paprika, az erősen fűszerezett halászlé, valamint a pirohy (barátfüle pikáns vagy édes töltelékkel).

Juhtúrós pirog

Hozzávalók:

75 dkg héjában főtt burgonya
10 dkg vaj

25 dkg liptói túró (juhtúró)
2,5 dl tejföl
újhagyma zöldje vagy metélőhagyma
20 dkg liszt
1 db tojás
1 ek olaj
15-20 dkg füstölt szalonna



Elkészítés:

1. A kihűlt főtt burgonyát meghámozzuk. A töltelékhez 15 dkg-ot finomra reszelünk, majd összekeverjük 5 dkg vajjal és egy kevés sóval. Hozzáadjuk a juhtúrót, újhagyma finomra aprított zöldjével ízesítjük, és kb. 1 ek tejföllel lazítjuk.

2. A lisztet egy tálba szitáljuk. Ráreszeljük a maradék burgonyát, megsózzuk, alaposan összedolgozzuk a tojással, majd rövid pihentetés után három részre osztjuk. A cipókat külön-külön kb. 2 mm vastagságúra kinyújtjuk, és a lapokból pohárral köröket szaggatunk. Mindnek a közepére tölteléket teszünk, majd a lapokat félbehajtjuk, és a széleket villával összenyomkodjuk. 

3. Egy nagyobb edényben az olaj hozzáadásával sós vizet forralunk. Beledobjuk a pirogokat, és a forrástól számított kb. 6 percig főzzük, amíg feljönnek a víz színére. Ekkor leszűrjük, és tányérra tesszük.

4. A maradék vajat felhevítjük. Beletesszük a felkockázott szalonnát, és ropogósra sütjük. A pörcöt kivesszük, és a zsiradékkal meglocsoljuk a pirogot. Rászórjuk a pörcöt, rákanalazzuk a maradék tejfölt, és újhagyma aprított zöldjével díszítjük.

TIPP:

- A töltelékbe is tehetsz egy kevés sült szalonnát.
- Újhagyma zöldje helyett snidlinget, kaprot használhatsz.
- Tejet vagy írót kínálhatsz hozzá.

Kedveltek a tejtermékek, mint az író, a túró, a tejföl, a bryndza (sós juhtúró). Kis sajtkorbácsok és ostyepka (füstölt párolt juhsajt) is kapható minden élelmiszerboltban. A legfinomabbakat a Tátra alján, Liptov (Liptó) környékén készítik. Ha arra jársz, vásárolj a helyi termelőktől!

Juhtúrós leves (demikát)

Hozzávalók:

1 db hagyma
5 dkg zsír
1/2 tk köménymag
1 tk őrölt pirospaprika
25 dkg juhtúró
4 db burgonya

őrölt fekete bors
tejföl
petrezselyemzöld vagy metélőhagyma

Elkészítés: 

1. A hagymát kockára vágjuk, és a zsíron aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a köménymagot, a pirospaprikát, a juhtúrót és a feldarabolt burgonyát. Összekeverjük, 1 l forró vízzel felöntjük, és addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Megsózzuk, megborsozzuk.

2. A levest az edényben botmixerrel pürésítjük, és az ízét tetszés szerint tejföllel lágyítjuk. Finomra aprított petrezselyemzölddel vagy felkarikázott metélőhagymával megszórva tálaljuk. Galuskával vagy kockára vágott, zsíron megpirított kenyérrel fogyasztjuk. 

A liptói túróból készített körözöttet könnyű vacsorának, sörkorcsolyának is kínálják.

Körözött liptói módra

20 dkg liptói túró (juhtúró)
10 dkg vaj
3 ek sör
1 dkg kapribogyó (elhagyható)
mustár

pirospaprika
köménymag
snidling
petrezselyemzöld

Elkészítés:

A juhtúrót áttörjük, majd a kikevert vajjal és a sörrel habosra keverjük. Végül ízlés szerint megfűszerezzük, és beleforgatunk egy kevés felkarikázott snidlinget. Tálkába halmozzuk, és petrezselyemlevéllel díszítjük. Friss (barna) kenyérre kenve fogyasztjuk.

TIPP:

- Snidling helyett reszelt vöröshagymát tehetsz bele.
- Sör helyett tejföllel vagy szódavízzel lazíthatod.

MÉG TÖBB RECEPT KÖRÖZÖTTHÖZ >>> 
Kattints ide, ha mindent tudni akarsz a juhtúróról >>>


A szlovákiai erdőkben sokféle gomba terem. Húshoz, rántottába, levesnek, mártásnak egyaránt használják, és ünnepi ételekben is szerepel. A hal is kedvelt fogás, leggyakrabban ponty, csuka és pisztráng kerül a serpenyőbe vagy tepsibe. 

Gombával töltött pisztráng

Hozzávalók:
1 db pisztráng

citrom
vaj
A töltelékhez:
1 db kisebb hagyma
kb. 8 dkg füstölt szalonna
kb. 12 dkg csiperke vagy más gomba

őrölt fekete bors
köménymag
petrezselyemzöld
friss kakukkfű
2 ek zsemlemorzsa
kapor

Elkészítés:

1. A töltelékhez a hagymát és a szalonnát felkockázzuk, a gombát felszeleteljük. A szalonna kiolvasztott zsírján a hagymát üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a gombát, sóval, borssal, köménymaggal ízesítjük, és kb. 10 percig pároljuk. Ezután megszórjuk egy kevés aprított petrezselyemzölddel és kakukkfűvel, valamint a zsemlemorzsával. Néhány percig pirítjuk, majd kissé hűlni hagyjuk.

2. A pisztrángot megmossuk, megszárítjuk, belülről megsózzuk, és megtöltjük a gombás keverékkel. Tepsibe vagy sütőtálba fektetjük, citromlével megcsepegtetjük, és melléhalmozzuk a fennmaradt tölteléket. A pisztrángra vajdarabokat teszünk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb.10 percig sütjük. Ezután a hőfokot növeljük, és a halat további kb. 5 perc alatt készre sütjük. Kaporral díszítve, főtt vagy sült burgonyával tálaljuk.

A galuskák, metéltek és egyéb főtt tésztafélék mellett az édes vagy sós töltelékkel készített gombóc is népszerű étel.

Szilvás gombóc

Hozzávalók:

4-5 db héjában főtt burgonya
1/2 tk só
40 dkg rétesliszt
1 db tojás
A töltelékhez:
szilva vagy tetszőleges idénygyümölcs
A szóráshoz:
8 dkg zsemlemorzsa
8 dkg porcukor
5 dkg darált mák
12 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:

1. A kihűlt burgonyát meghámozzuk, és finomra reszeljük. A sóval elvegyített lisztet, a tojást és a burgonyát alaposan összegyúrjuk. A tésztát azonnal kinyújtjuk, és kb. 8 cm-es négyzetlapokra vágjuk. Mindegyikre 1-1 db megmosott, kimagozott szilvát helyezünk, majd ráhajtjuk a tésztát, és gombóccá formázzuk. A gombócokat forrásban levő, de nem zubogó vízben főzzük kb. 7 percig, amíg feljönnek a felszínre. Ekkor kiszedjük, de nem öblítjük le, csak lecsepegtetjük.

2. Száraz serpenyőben a zsemlemorzsát aranybarnára pirítjuk. A mákot a porcukorral édesítjük. A gombócokat megöntözzük az olvasztott vajjal, majd a pirított morzsába forgatjuk és a cukrozott mákkal megszórjuk.

TIPP:

- Szilva helyett a töltelékhez a szezonnak megfelelően használhatsz epret, cseresznyét, sárgabarackot vagy fekete áfonyát.

- A kifőzött, olvasztott vajjal meglocsolt, pirított morzsába hempergetett gombócokat cukrozott túróval vagy őrölt dióval is megszórhatod.

A SZLOVÁK KONYHÁRÓL KORÁBBAN ITT ÍRTUNK >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss