Elkészítés: A sárgarépát megtisztítjuk, felkarikázzuk, és forrásban lévő sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és hagyjuk kihűlni.
A mángold vagy - idénytől függően - fodroskel leveleket forrásban lévő vízbe mártjuk, épp csak kissé hőkezeljük, majd egy szűrőkanállal óvatosan kiemeljük a forró vízből, és kiterítve hagyjuk lecsöpögni.
Fóliával kibélelünk egy pástétomformát, mindkét oldalon ráhagyással dolgozunk, hogy a kész pástétomot kényelmesen be tudjuk majd csomagolni. A fóliával bélelt edényt kibéleljük a mángold/fodroskel levelekkel, ügyeljünk rá, hogy a levelek fedjék egymást, és az oldalakon maradjon olyan hosszú, hogy a tetejét be tudjuk majd fedni teljesen.
A cukkiniket és a zellerszárat hosszában félbevágjuk, majd a feleket negyedeljük, a zöldbabot megtisztítjuk. Blansírozzuk a zöldségeket, hideg vízzel leöblítjük, hogy szép élénk színe maradjon.
A főtt, kihűlt sárgarépát a zsíros tejföllel és a reszelt füstölt sajttal összeturmixoljuk. Ízlés szerint fűszerezzük zúzott fokhagymával, sóval, borssal, kevés csemege pirospaprikával. 2 evőkanál hideg vízbe szórjuk a zselatint, 5 percig pihentetjük, majd egy kisméretű forralóedényben felolvasztjuk. A sárgarépapüréhez keverjük.
A répapüré 1/5 részét a mángoldlevelekre kanalazzuk, elrendezzük rajta a zellert, majd a répapürével második ötödével lefedjük, ezután a cukkinicsíkokat fektetjük le, erre jön még egy adag répapüré, majd a félbevágott koktélparadicsomok, ismét egy réteg répapüré, végül pedig a zöldbab jön, amit szintén befedünk répapürével – majd végezetül ráhajtjuk a mángold/ fodroskel leveleket, és a fóliával szorosan összezárjuk. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hagyjuk kidermedni.
Tálalás előtt készítjük el az egyszerű zöldfűszer mártást, amihez az aprított zöldfűszereket és a citrom reszelt héját alaposan elkeverjük a tejföllel. A formából kiborított és a fóliától megszabadított, felszeletelt zöldségpástétom mellé kínáljuk, pirítóst is adhatunk hozzá.