hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Színes zöldségpástétom

MME MME
120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 75 dkg sárgarépa
  • 8 nagyobb levél mángold vagy fodroskel
  • 4 szál szárzeller
  • 2 kisebb cukkini
  • 16 szál zöldbab
  • 16 szem koktélparadicsom
  • 25 dkg sűrű, zsíros tejföl
  • 5 dkg füstölt sajt
  • 6 teáskanál zselatinpor
  • bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • A mártáshoz:
  • 1 evőkanál aprított petrezselyem
  • 1 evőkanál aprított bazsalikom
  • 1 evőkanál aprított mentalevél
  • 1 citrom reszelt héja
  • 20 dkg tejföl

Elkészítés

Elkészítés: A sárgarépát megtisztítjuk, felkarikázzuk, és forrásban lévő sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és hagyjuk kihűlni.

A mángold vagy - idénytől függően - fodroskel leveleket forrásban lévő vízbe mártjuk, épp csak kissé hőkezeljük, majd egy szűrőkanállal óvatosan kiemeljük a forró vízből, és kiterítve hagyjuk lecsöpögni.

Fóliával kibélelünk egy pástétomformát, mindkét oldalon ráhagyással dolgozunk, hogy a kész pástétomot kényelmesen be tudjuk majd csomagolni. A fóliával bélelt edényt kibéleljük a mángold/fodroskel levelekkel, ügyeljünk rá, hogy a levelek fedjék egymást, és az oldalakon maradjon olyan hosszú, hogy a tetejét be tudjuk majd fedni teljesen.

A cukkiniket és a zellerszárat hosszában félbevágjuk, majd a feleket negyedeljük, a zöldbabot megtisztítjuk. Blansírozzuk a zöldségeket, hideg vízzel leöblítjük, hogy szép élénk színe maradjon.

A főtt, kihűlt sárgarépát a zsíros tejföllel és a reszelt füstölt sajttal összeturmixoljuk. Ízlés szerint fűszerezzük zúzott fokhagymával, sóval, borssal, kevés csemege pirospaprikával. 2 evőkanál hideg vízbe szórjuk a zselatint, 5 percig pihentetjük, majd egy kisméretű forralóedényben felolvasztjuk. A sárgarépapüréhez keverjük.

A répapüré 1/5 részét a mángoldlevelekre kanalazzuk, elrendezzük rajta a zellert, majd a répapürével második ötödével lefedjük, ezután a cukkinicsíkokat fektetjük le, erre jön még egy adag répapüré, majd a félbevágott koktélparadicsomok, ismét egy réteg répapüré, végül pedig a zöldbab jön, amit szintén befedünk répapürével – majd végezetül ráhajtjuk a mángold/ fodroskel leveleket, és a fóliával szorosan összezárjuk. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hagyjuk kidermedni.

Tálalás előtt készítjük el az egyszerű zöldfűszer mártást, amihez az aprított zöldfűszereket és a citrom reszelt héját alaposan elkeverjük a tejföllel. A formából kiborított és a fóliától megszabadított, felszeletelt zöldségpástétom mellé kínáljuk, pirítóst is adhatunk hozzá.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss