Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így kerüld el a mesterséges ételszínezéket: 10 natúr tipp!

default user icon
MME
Az ételfestékek egészségtelenek, de mit lehet tenni, ha piros, zöld, vagy fekete színű süteményt szeretnél sütni? Összegyűjtöttük, hogyan készíthetsz házilag természetes ételszínezéket!

A mesterséges ételszínezékek előállítása gyors, olcsó, a termékek tárolása könnyű, nincs ízük, illatuk, ezért alkalmazzák szívesen az élelmiszeriparban. Üdítőitalok, szörpök, cukorkák, lekvárok, bevonatok, kekszek, chipsek, kalácsok, ostyák, ömlesztett sajtok, pudingok, túrókrémek, jégkrémek – mind-mind tartalmaz mesterségesen előállított színezőanyagot, még ha nem is sejtjük. A fogyasztóvédő szakmai- és a civil szervezetek folyamatosan kérik az élelmiszeripart ezen színezőanyagok (és a tartósító-, valamint az emulgálószerek) elhagyására, de egyelőre csupán lassú mozgolódás mutatkozik ezen a kényes területen.

A mesterséges színezék káros hatása

Káros hatásukról kevés biztos információ áll rendelkezésre, hiszen az ún. long-term vizsgálatoknál emberöltőnyi idő szükséges a felhalmozódott hatások elemzésére. Jót teszel, ha minél kevesebbet fogyasztasz ezekből, de a gyerekeknél különösen figyelni kell arra, hogy kedvenc nasijuk tartalmaz-e mesterséges színezéket. Egy angol kutatási eredmény szerint azoknál a gyerekeknél, akik rendszeresen, a megengedett mennyiségben fogyasztottak mesterséges színezőanyagokat, kimutathatóan gyakoribb volt a hiperaktivitás, a koncentráció- és figyelemzavar.

Mit lehet tenni?

Tudatosan vásárolni: figyelni kell arra, hogy minél kevesebb olyan élelmiszer landoljon a bevásárló kosarunkban, amely mesterséges színezéket tartalmaz, amelyek közül ezek lehetnek gyanúsak: E102, E104, E110, E122, E124, E127, E129, E170, E172, E173 színezőadalék és a nátrium-benzoát (E211). Ma már kaphatóak gyerekbarát- és bio ételfestékek is, amelyek összetevőit azért érdemes elolvasnod.

Főzz otthon, természetesen!

Az otthoni főzés nagy előnye, hogy egészen pontosan tudod, mi kerül az ételedbe. Ha pedig egy süteménynél, ételnél színezésre lenne szükség, akkor keresd a természetes megoldásokat – megmutatjuk hogyan! Arra azonban ügyelj, hogy a természetes ételszínezékek árnyalata kevésbé intenzív, tehát az arányokat ki kell tapasztalni. 

Pink: nyersen, vagy főve reszeld le a céklát, nyomd ki a levét – és már kész is van a pink színű ételfestéked.

Piros: piros bogyós gyümölcsökből készíthetsz piros színt. A gránátalma magokat, vagy a málnát turmixold le, paszírozd át egy szitán és a pép ízesítésre és színezésre is használható.

Rózsaszín: meggylével mesés rózsaszín árnyalatot készíthetsz!

Narancssárga: ha ilyen színt szeretnél, használj répalevet színezéknek. 

Sárga: a sáfrány és a kurkuma is erős sárga színt ad az ételnek, de óvatosan az adagolással!

Kék és lila:áfonyát vagy szedret turmixolj le színezéknek. Ha ezek nem kaphatóak, akkor lila káposztát főzz tíz percig, ha ehhez a főzővízhez szódabikarbónát adsz, akkor a lila lé kék színűvé válik.

Fekete: tintahal tintája még a körmödet is megfesti feketére, ezért óvatosan dolgozz vele!

Zöld: spenóttal, illetve spenót levével készíthetsz zöld színű ételeket. 

Barna: természetesen kakaóval, vagy karobbal.

Még többet olvasnál az egészséges életmódról? Klikk ide >>>

Ezek is érdekelhetnek