Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Színes év végi zöldségtorta

Karácsonyi sütések ide, lakomák oda, aki szeret a konyhában időzni, az év végére is szívesen tálal valami igazán könnyű, látványos finomságot, aminek készítésével szívesen múlatja az időt – persze a siker sem marad el a tálalásnál!

Mivel süteményekből épp annyira bőséges az év végi időszak, mint kiadós fogásokban, ideje volt valami olyasmit készíteni, ami lelkiismeret-furdalás nélkül, bátran, bármikor fogyasztható, ráadásul színpompás is.

Torta ez a javából, de csupa zöldségből áll, és nem is túlságosan méretes egy adag. Szigorúan hidegen tálalandó, de lehet előétel vagy akár köret is, és még azokkal is meg lehet kedveltetni, akik nem a saláták barátai!

Színes zöldségtorta

Hozzávalók:
20 dkg barna csiperkegomba
2 db színes kaliforniai paprika
20 dkg friss leveles spenót
2 db közepes méretű paradicsom
2 db kisebb sárgarépa
1 db kisebb padlizsán
2 evőkanál tahina (szezámpaszta)
1 teáskanál őrölt római kömény
1 mokkáskanál só
½ citrom leve
½ mokkáskanál őrölt chili
1 dl zöldségalaplé (vagy zöldségleves)
1 teáskanál azonnal oldódó zselatin (vagy 1 lapzselatin a csomagoláson előírtak szerint előkészítve)
1 dl olívaolaj
só, frissen őrölt bors – ízlés szerint
A díszítéshez:
frissen őrölt bors, néhány bazsalikomlevél

Elkészítés: A padlizsánt 25 perc alatt 180 fokra előmelegített sütőben megsütöttem. Meghámoztam, tahinával, római köménnyel, sóval, chilivel, citromlével pürésítettem, hűlni hagytam. A paprikákat 20 perc alatt 190 fokra előmelegített sütőben megsütöttem, meghámoztam, kicsumáztam. A gombát megtisztítottam, felszeleteltem. Kevés olajon sóval, borssal fűszerezve megpirítottam. A sárgarépát vékonyan felkarikáztam, a levesben 4-5 perc alatt félpuhára főztem, a levest félretettem. A spenótot durváravágtam, kevés olajon sóval, borssal épp csak megfonnyasztottam. A paradicsomokat meghámoztam, felszeleteltem. Az alapanyagokat szépen tálba rendeztem.

4 db ételgyűrűt (8 cm átmérőjű) sütőpapírral kibéleltem. Az egyiket kiszúróként használva a paprikaszeletekből egy-egy körlapot szúrtam ki, ez lett a torta alja.

Minden gyűrű aljára egy paprikakorongot helyeztem, majd a levesben elkevertem a zselatint. Egy szilikonecsettel megkentem a paprikákat, majd rárakosgattam a spenótot, ezt a réteget is megkentem a zselatinos levessel, majd a gombaszeleteket helyeztem el mind a 4 gyűrűben (4 szép szeletet gondosan félretettem a díszítéshez), újabb zöldséges ecsetelést követően kerültek helyükre a sárgarépa-karikák, amiket szintén megkentem a zöldséglevessel. A tetejükre a paradicsomkarikák kerületek, amikből előzetesen kiemeltem az első és utolsó szeleteket. Ezt a réteget is megkentem vékonyan a zöldséglevessel. Ezt követően a padlizsánkrémet osztottam el a már szép magasra nőtt tortákon. A maradék paprikát és paradicsomot kis háromszögekre daraboltam, majd a félretett gombaszeletekkel a torta tetejére rendeztem. Vékonyan ismét megkentem zöldséglevessel, frissen őrölt borssal megszórtam, bazsalikomlevéllel díszítettem, hogy valami zöld is kerüljön a tetejére. 4 órára betettem a frizsiderbe.

Tálalásnál a gyűrűket és a sütőpapírt eltávolítottam, egy kis extra porciónyi bazsalikommal még díszítettem, majd kevés balzsamkrémmel díszítve tálaltam.

Látványos, nagyon finom és nem utolsó sorban igazán alakbarát finomság – óévbúcsúztatásra, újév köszöntésre is remek!

Ezek is érdekelhetnek

Friss