Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Színes élmények: túrós-mákos szelet

Anyám öröksége az a múlt századi (1999-ben megjelent) :) receptgyűjtemény, melyet munkásságom során eddig méltatlanul elhanyagoltam. Pedig van benne néhány figyelemre méltó sütemény – köztük például a túrós-mákos szelet, melynek már a színei kulináris élményt nyújtanak: mákfekete, mazsolaarany és túrókrémsárga.

A receptismertetés előtt fontos bejelentést szeretnék tenni kedves Olvasóimnak: két napja fogyókúrázni kezdtem! Az előzményekről röviden: a hétvégén vendégségben voltunk (amúgy rétest sütöttem), és a forgatókönyvnek megfelelően ebéd után kezelésbe vettek a gyerekek: bújócskázás, flipperezés, gyömöszölés – csupa olyan dolog, amihez kitűnő társ egy habókos nagybácsi. :) A program része a súlykontroll: a gyerekek ráállnak a mérlegre, és büszkén közlik, mennyit gyarapodtak a legutóbbi találkozás óta. Nekem eddig sikerült elkerülnöm a mázsálást, ám most ragaszkodtak hozzá, hogy megmérjem magam. Egy feltétellel vállaltam a dolgot: nem árulják el, hogy mennyit mutat a kijelző... Konkrét számot ugyan tényleg nem mondtak, viszont ártatlanul közölték, hogy az érték a 90 és 100 közötti tartományba esik. :-o Mit mondjak, mellbevágó volt, bár sejtettem, hogy nehezebb vagyok a sokéves átlagnál (a versenysúlyom 82-85 kg). Azért remélem, hogy a kilencvenhez voltam közelebb! :)

Kedves Olvasóim! Ha észrevételt fűznek valamelyik receptemhez, kérem, egyúttal emlékeztessenek a fogyókúrámra, ezzel is elősegítve, hogy pár hét múlva már egy nyolcassal kezdődő számot mondhassanak a gyerekek. A nyilvánosság kontrolljában, illetve magában bízva köszöni Önöknek: Pistuc :)

E minden bizonnyal közérdeklődésre számot tartó kitérő után vágjunk a dolgok, azaz a túró meg a mák közepibe. Illetve ennek előtte a tészta elkészítésébe, ím a hozzávalók:

Túrós-mákos süti

Hozzávalók egy 35x25 cm-es tepsihez:
25 dkg finomliszt (ebből 5 dkg lehet teljes kiőrlésű)
1 cs. vaníliás cukor
½ kávéskanálnyi  só
12 dkg sütőmargarin
1 dkg élesztő
0,5 dl tej
1 evőkanál kristálycukor
1 tojás sárgája
2-3 evőkanál tejföl

A máktöltelékhez:
25 dkg darált mák
14 dkg porcukor
őrölt fahéj
1,5 dl tej
6 dkg sütőmargarin

A túrótöltelékhez:
25 dkg félzsíros tehéntúró
12 dkg porcukor
2 tojás (szétválasztva)
+1 fehérje (ami a tésztából kimaradt)
3 evőkanál tejföl
5 dkg mazsola (lehetőleg aranymazsola)
1 evőkanál citromhéj
2 evőkanál citromlé
1 cs. (4 dkg) vaníliaízű pudlingpor

Tálaláskor: vaníliás porcukor

Sütés 180-190 fokon, kb. 50 percig

A leporelló méretű lista ne tévesszen meg senkit: mind a tészta, mind a töltelék egyszerűen és viszonylag rövid idő alatt elkészíthető. Előbbinek kelnie kell, ezért azzal indítunk.

A langyosnál valamivel melegebb tejben elkeverjük a kristálycukrot, beletördeljük az élesztőt, és meleg helyre tesszük. Míg felfut, mély tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a sót és a vaníliacukrot, majd mindezekkel elmorzsoljuk a puhára mikrózott margarint. Meglocsoljuk a felfutott élesztős tejjel, ráütjük a tojás sárgáját, belekanalazzuk a tejfölt, és jól kigyúrt cipót készítünk. Ezt aztán meleg helyen, szűk 1 órán át kelesztjük.

A „meleg hely” nálam a minimumfokozatra állított sütőt jelenti, melynek lenyitott ajtajára deszkát teszek, erre pedig fémtálban a cipót. Le is takarom (nem muszáj halálfejes kendővel) :). A módszer balesetvédelmi és tűzrendészeti szempontból nem veszélytelen, ezért csak felügyelet mellett alkalmazzuk! Mondjuk ez nem lesz különösebben nehéz, hiszen a töltelék is a konyhában készül, így szemmel tartható a sütő környéke. :)

Ezután elkészítjük a máktölteléket: a margarint felolvasztjuk a tejben, s amikor forrni kezd a keverék, beleöntjük a porcukorral kevert mákot. Folyamatosan kevergetve két percig főzzük, majd félretesszük hűlni.

A túró sem sokkal bonyolultabb: krumplinyomón áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgákat, a(z opcionálisan rumba áztatott) mazsolát, a citromhéjat és -levet, a pudlingport, a tejfölt, s jól elkeverjük (kissé folyós lesz, de nem kell megijedni, sülés közben bekeményít a pudling) :) A fehérjék felverésével egyelőre várjunk.

Közben talán megkelt már a cipó. Ha igen, tepsiméretűre vágott sütőpapíron kinyújtjuk, azzal együtt beletesszük a tepsibe, és villával megszurkáljuk. A tésztát a szélén ezután ujjal kissé elnyomkodjuk, úgy, hogy kb. két centi magasra felnyúljon a tepsi oldalára. Jöhet a máktöltelék: nagykanállal kupacokban a tésztára halmozzuk, azután előbb villával, majd bevizezett tenyérrel egyenletesre nyomkodjuk.

Készen vagyunk? Egy nagy túróst! :) Kemény habbá verjük a 2+1 tojásfehérjét, és a túrókrémbe forgatjuk, majd az egészet ráöntjük a mákszőnyegre, s villával szétterítjük.

Most vagyunk kész! A 180 fokra előmelegített sütő középső rácsán kb. 50 percig sütjük. Tésztaborítás híján nincs igazán támpont a készültségi fokot illetően, ezért ha a túrókrém már láthatóan megszilárdult kissé, s dúsak az illatok, vágjunk le a süti sarkából egy kis darabot kóstolásilag. Érdemes a talpát is ellenőrizni: szép barnának kell lennie.

Ha megsült, a tepsiben hagyjuk kihűlni, a szélét pedig körben vágjuk le (csupán az esztétika kedvéért, de nem muszáj). Szeletelni bevizezett, éles pengéjű késsel célszerű, tálaláskor pedig feltétlenül szórjunk rá vaníliás porcukrot, hacsak nem tiltakoznak ez ellen a megkínáltak.

Kedves Olvasóim! Nemcsak ízével, színével is csábít a túrós-mákos, mely nálam máris feliratkozott a kedvencek közé. Javaslom, Önöknél is legyen majd kéznél íróeszköz! :)

Túrós pite Pistuctól >>>

Mákos pite Pistuctól >>>

Jó étvágyat kíván:

Ezek is érdekelhetnek

Friss