Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Színes articsókafelfújt, alakbarát vacsora a kamrából

Az év végi bőséges lakomázások után van, aki tett újévi fogadalmat az önmegtartóztatásra, van, aki nem, de sokan eljátszanak a gondolattal, hogy legalább januárban jobban összpontosítanak a kímélő fogásokra.

Kétségtelen, hogy ilyenkor nem könnyű olyan finomságot tenni az asztalra, amely egyszerre teljesít több kívánalmat: gyorsan elkészül, ízletes, igazi melegítő étel – és még csak lelkiismeret-furdalása sem támad senkinek, ha jóízűen falatozik belőle. A felfújtak és más tepsiben készülő ebédre vagy vacsorára tálalható ételek jó megoldást jelenthetnek, persze nem mindegy, mi is illatozik a tálban...

Előfordul, hogy épp nincs idő bevásárolni, mégis meleg ebédet vagy vacsorát volna jó tálalni. Ilyenkor abból kell gazdálkodni, ami akad a kamrában, frizsiderben. Bár mindig jó szezonális alapanyagokból főzni, vannak olyan jól konzervált alapanyagok, melyek élvezeti értéke az üvegházi, vitamint nélkülöző „frissekhez” képest remek alternatívát jelentenek. A déli napfény érlelte, dobozba zárt hámozott articsóka és paradicsom biztosan idetartozik!

Az olasz és francia konyha által szívesen használt friss articsókához hazai piacokon ritkán és igen borsos áron lehet hozzájutni. Ha mégis sikerül, ügyesen kell választani!

Az eredetileg a Földközi-tenger vidékén őshonos, fészkes virágzatúak családjába tartozó növényről már Plinius is említést tesz. A Kr. u. 1. évszázadban már igen nagy becsben tartották – arab közvetítéssel ismerték meg a Mediterráneumban. A neve is az arab-ibéria eredetű al-haršufból lett Spanyolországban alcachofa, Olaszországban pedig carciofo, melynek észak-itáliai articiocco formája számos nyelvben él tovább: magyarul articsóka, angolul artichoke, németül Artischocke. Konyhai felhasználása évszázadokkal később kezdődött.

Európai elterjedésében fontos szerepet játszott egy 15. századi nápolyi kereskedő: Filippo Strozzi, aki Szicílából hozott belőle a kontinensre. Franciaországba, sőt a Brit-szigetekre is jutott az eleinte dísznövényként csodált articsókából (az USA-ban, mely ma egyik fő termelője, csak sokkal később jelent meg) – a francia forradalomig a gazdagság jelképének számított a szépen művelt kertekben. A főúri konyhákat meghódítva aztán egyre szélesebb körben elterjedt.  

Fogyasztják előételként, főételként egyaránt. A friss articsóka megfelelően előkészített, húsos, belső levelei különféle szószokba mártogatva is nagyon ízletesek. Az articsókaszív sütve, salátában, de főételként vagy köretként is különleges csemege. Gyógyhatásai sem elhanyagolhatók: többek között kitűnő koleszterin- és vércukorszint-csökkentőként, emésztés-serkentőként tartják számon.
 
Az articsókaszívek ma már jó minőségű citromos lében konzervált vagy olajjal és fűszerekkel eltett változatban is sok helyen kaphatók, érdemes megkóstolni!

Ha akad otthon egy doboz (nem olajban eltett) articsókaszív, hámozott egész paradicsom, némi burgonya és fűszerek, szinte alig kell egyéb hozzávaló egy könnyen elkészíthető, alakbarát egytálételhez, mely gyorsan a család kedvence lehet.

Színes articsókafelfújt

Hozzávalók 4 személyre előételként vagy 2 személyre főételként:
1 doboz articsókaszív (390 gr-os kiszerelés)
½ doboz hámozott egész paradicsom (a leve nélkül)
2 közepes méretű nem szétfövő burgonya (kb. 25 dkg)
8-10 szem magozott fekete olívabogyó
2 teáskanál olívaolaj
2 egész tojás
2 dl főzőtejszín (10 %-os zsírtartalommal)
kb. 1 evőkanálnyi szárított bolognai fűszerkeverék (oregánó, bazsalikom, fokhagyma, vöröshagyma, zeller, kakukkfű, pirospaprika, szárított paradicsom, petrezselyemzöld)
1 kávéskanálnyi édesnemes magyar fűszerpaprika
Ízlés szerint: só, chili
A tetejére: 3-4  frissen szeletelt kemény sajt (pl. grana padano, pecorino)

Elkészítés: A burgonyát meghámozom, uborkagyalun egyenletesen vékonyra szeletelem. Sós vízben kb. 10 perc alatt puhára főzöm, ügyelve rá, hogy ne essenek szét! Leszűröm, kissé hűlni hagyom. Közben az articsókaszíveket lecsepegtetem, félbevágom, a paradicsomokat kb. ½ cm vastagon felszeletelem, az olívákat felkarikázom.

Az öntethez a tojásokat a tejszínnel enyhén felverem, a fűszereket összekeverem, majd a tojásos öntethez adom. 

A 2 kávéskanál olajat egyenletesen elosztom a hőálló tál alján. Érdemes nem túl nagy tálat választani (kb. 25 X 20 cm-est). Az articsókafeleket az olívabogyó-szeletekkel, a burgonyával és paradicsommal váltakozva elterítem a tálban, majd ráöntöm a tejszínes tojáskeveréket, néhány szelet sajttal borítom. A sajtot legegyszerűbb zöldséghámozóval szeletelni.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm.

A tojásnak köszönhetően a felfújt megemelkedik, a sajt szépen ráolvad, enyhén megpirul.

A fűszerektől is illatos és ízletes fogás egyszerűen elkészül, mégis változatossá teheti a téli napok konyháját – ráadásul az összetevő jótékony hatásának, valamint nem túl magas kalóriatartalmának hála, igazi alakbarát fogás!

Ezek is érdekelhetnek

Friss