hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hagyományos szilvás gombóc

MME MME
1 5/5
45 perc
bonyolult
átlagos
6 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, majd a héját lehúzva krumplinyomón áttörjük. Amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a lisztet, a tojást és a zsiradékot, megsózzuk, és jól gyúrható tészát készítünk (ha nagyon lágy, kevés lisztet tehetünk még hozzá).  
  2. A szilvákat megmossuk, ha nagyobbak, félbevágjuk. A szilvák belsejét meghintjük egy kevés fahéjjal és cukorral, a tésztából egy kis maréknyit kicsípunk, és tenyerünkkel szétlapítva beletesszük a cukros-fahéjas szilvákat.
  3. A tésztába csomagolt szilvákat gombóccá formázzuk, és bő, sós vízben (kb. 6 liter) addig főzzük őket, amíg a víz felszínére jönnek (fontos, hogy már forrásban lévő vízbe tegyük a gombócokat, mert lehűtik a vizet).
  4. A vajat megolvasztjuk, megpirítjuk rajta a zsemlemorzsát, és a lecsepegtetett szilvás gombócokat megforgatjuk benne. Egy tálba lerakva, cukrozott mákkal megszórva tálaljuk. Kínálhatunk hozzá tejfölt is.

Megjegyzés

Szerintem finomabb a a gombóc, ha a burgonyát nem aprítva, hanem egészben főzzük meg. Így a tészta is könnyebben formázhatóvá válik, kevésbé vizesedik. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss