A lisztet összekeverjük egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a felkockázott, hideg vajat és elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos hozzákeverjük a porcukrot, majd hozzáadjuk az egész tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát . (Ha túl száraz lenne, akkor szükség esetén adhatunk hozzá 1-2 ek hideg vizet.)
Lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk, kibéleljük vele a piteformát, majd a hűtőbe tesszük kb. 30 percre, hogy kellően lehűljön.
A szilvát félbevágjuk, eltávolítjuk a magot, megszórjuk a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal, majd összekeverjük. A piteformát vegyük ki a hűtőből, majd egy nagyobb lyukú reszelőn, a tésztára reszeljük a marcipánt, majd kirakjuk felezett és ízesített szilvával.
A lisztet összekeverjük össze a zabpehellyel, a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a puha vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk úgy, hogy darabos maradjon. Ezután az édes morzsát a szilva tetejére szórjuk. Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten, 45-50 perc alatt szép aranybarnára sütjük. (Én légkeverésnél 170 fokon, 45 percig sütöttem) A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni. (Nekem kivehető aljú a piteforma, így pár perc után átteszem egy rácsra, és úgy hűtöm ki a pitét.)
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a pitét porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.